Måste jag betala något när någon repar min bil?

FRÅGA
Om min bil står parkerad och det kommer en tjej och repar hela passargerarsidan, Polisen kommer och tar hennes personuppgifter, och foton på reporna! Måste jag som bilägare betala något då?
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Om du gjort en polisanmälan och anmält händelsen till försäkringsbolaget kan du få ersättning från försäkringen. Självrisken får du stå för nu men kan senare kräva tillbaka det av den som varit ansvarig för skadegörelsen genom att rikta ett skadeståndsanspråk mot henne för sakskada enligt 2 kap. 1 § skadeståndslagen (om hon är omyndig blir istället hennes föräldrar ansvariga 3 kap. 5 § skadeståndslagen). Det kan du göra i samband med att åklagaren beslutar om åtal för skadegörelse, om ett sådant beslut fattas. Du kan också kräva ersättning för skadan utan att blanda in försäkringsbolaget eller åklagaren, genom så kallad stämning i domstol. Det går alltså att söka ersättning för din skada på olika sätt.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skadestånd i trafiken (187)
2021-08-30 Hur omprövar man ett beslut av sitt försäkringsbolag?
2021-08-11 Vad är en trafikolycka?
2021-08-03 Vem bär ansvaret för en bilkrock?
2021-07-31 Skadestånd för påkörd hund?

Alla besvarade frågor (95699)