Måste jag betala kontrollavgift om jag har giltigt parkeringstillstånd?

2020-04-30 i Trafik och körkort
FRÅGA
Kan jag överklaga kontrollavgift trots att jag glömde lägga min p-tillstånd i rutan?Jag hyr en parkeringsplats och får varje år ett nytt parkeringstillstånd som ska placeras i bilrutan. En dag glömde jag lägga mitt tillstånd i rutan och blev bötfälld med 600:-. Är jag tvungen att betala för min glömska?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt lagen (1984:318) om kontrollavgift vid olovlig parkering (LKOP) får kontrollavgift tas ut endast om parkeringsvillkoren har angivits via skyltar, vilket jag får anta att det gjorts.

I undantagsregeln i 10 § LKOP får avgift inte tas ut om det med hänsyn till omständigheterna i samband med den olovliga parkeringen skulle framstå som uppenbart oskäligt att ta ut. Detta är i sammanhang som den parkerade inte kan råda över, om man exempelvis lägger biljetten i rutan och den blåser ner när man stänger dörren så är detta inte något som bör leda till att kontrollavgiften stryks. Det är bilägaren som ansvarar för att biljetten ligger väl synlig så att biljetten kan valideras av biljettkontrollant.

Om man däremot har ett parkeringstillstånd som gäller under längre tid (1 år får anses vara längre tid) och det är en engångsföreteelse att man glömmer lägga tillståndet väl synligt så kan det vara skäl att få kontrollavgiften struken.

Mitt tips är att höra av dig till företaget som gav dig kontrollavgiften och uppvisa ditt parkeringstillstånd, det skulle kunna leda till att kontrollavgiften stryks. Att du har ett tillstånd som gäller under längre tid och du inte tidigare glömt uppvisa ditt tillstånd så är det skäl för att stryka kontrollavgiften.

Emil Larsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (786)
2020-09-28 Får en elscooter som går i 35 km/h och har motorstyrka på 500 watt framföras på allmän väg?
2020-09-27 Passagerare i a-traktor
2020-09-26 när får jag tillbaka mitt körkort och bil efter att blivit tagen för rattfylleri?
2020-09-18 Krävs det körkort för att köra en EU-moped?

Alla besvarade frågor (84514)