Måste jag betala en orimlig parkeringsbot?

2019-03-17 i Parkeringsböter
FRÅGA
stod en (1) minut över tillåten (10 min) parkeringstid i vår bostadsrättsförening, och fick en parkeringsbot på 600:-
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Jag vet inte exakt vad den aktuella frågan är, men utgår från att du undrar om du måste betala parkeringsboten. För att svara på frågan så kommer jag prata om reglerna i Lagen om felparkeringsavgift (LFA).

Du måste fortfarande betala parkeringsboten:

Även om du anser att boten är felaktig så måste du fortfarande betala den (LFA 7 §).

Du kan bestrida din parkeringsbot hos Polisen:

Du kan skicka in ett skriftligt bestridande via Polisens hemsida om du vill att boten ska rättas (LFA 9 §). Du måste se till att göra detta inom sex månader från dagen du betalar boten! Om Polisens utredning leder till att de anser att du inte ska betala boten, eller att summan ska minskas, så kommer du få tillbaka dina pengar!

Mina råd:

Det går inte att garantera att Polisen kommer undanröja parkeringsboten, men jag tycker att det är värt ett försök!

Glöm dock inte att faktiskt betala den, du får tillbaka det sen om Polisen ändrar beslutet om boten!

Jag hoppas att detta har hjälpt och önskar dig lycka till! Det är verkligen mycket orimligt att få en bot på 600 kr för en minut…

Med vänliga hälsningar,

Alicia Yngstrand
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Är det kommunen som har utfärdat boten så måste man betala den. Jag tror i övriga fall att man inte ska betala den.
2019-03-18 16:02
I lagen så står det att man ska betala en avgift även om man "för talan om undanröjande av betalningsskyldigheten", detta står även på transportstyrelsens hemsida (https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Parkeringsanmarkning/), så mitt råd är att betala avgiften!
2019-03-18 17:25
Då är vi inte överens. För det första måste man reda ut om det är en kontrollavgift eller parkeringsanmärkning. Är det en parkeringsanmärkning är det som du säger. Eftersom det är vid en bostadsrättsförening så är det troligen ett vaktbolag som varit där (kontrollavgift) och inte kommunen (parkeringsanmärkning) Betalar man en kontrollavgift så kan det snarare räknas som att man erkänner sig skyldig. ”Gäller det en kontrollavgift som du tycker är felaktig ska du så snart som möjligt klaga till den som utfärdat avgiften, till exempel parkeringsbolaget eller markägaren. Om det inte står på boten finns det ofta en tilläggstavla i anslutning till parkeringen som visar vilket företag du kan kontakta. Till skillnad från en felparkeringsavgift finns möjlighet att hålla inne betalningen för en kontrollavgift om du tycker att den är felaktig.Tänk på att bestrida (protestera mot) avgiften skriftligen, exempelvis genom att skicka ett mejl.” Min kompis är Jurist från Lunds Universitet och jobbar på ett bolag som tar hand om kontrollavgifter så om du vet bättre så har du nu chansen att bräda en utbildad jurist.
2019-03-18 18:46
Jag har varit handläggare på Polismyndigheten vad gäller parkeringsbestridanden. När någon ringer in om en "parkeringsbot" så är den första frågan handläggaren ställer om det är en parkeringsanmärkning eller en kontrollavgift. Det framgår inte av frågan vad det är för något.
2019-03-18 19:04
Jag utgick från att det handlade om en parkeringsanmärkning eftersom personen skrev "parkeringsbot", men om det inte är det och det faktiskt är en kontrollavgift så ska man inte betala den innan man bestrider. Men som sagt så är det väldigt viktigt att betala en parkeringsbot även om man vill bestrida den! Men vid fler sådana frågor kommer även mitt första råd vara att ta reda på om man har fått en kontrollavgift eller en parkeringsanmärkning, så tack till er båda!
2019-03-18 19:21
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Parkeringsböter (358)
2019-10-07 Vilken summa är rimlig för parkeringsböter?
2019-10-01 Vad gäller vid felaktig positionering när man använder en parkeringsapp?
2019-10-01 Rätt till återbetalning för parkeringsbiljett vid parkeringsbot
2019-09-19 Kan man invända mot en betald kontrollavgift?

Alla besvarade frågor (73804)