Måste handledaren sitta bredvid vid övningskörning?

2019-04-22 i Trafik och körkort
FRÅGA
Vid privat övningskörning, måste handledaren sitta bredvid mig eller kan hen sitta i baksätet tillexempel?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Handledaren ska ha uppsikt

Körkortslagen anger grunden för hur det ska gå till vid övningskörning. Däri står att övningskörning ska ske under uppsikt av någon som har vana och skicklighet att köra fordon av det slag som övningskörningen (4 kap. 5 § körkortslagen). Handledaren måste alltså kunna sitta så att han eller hon kan utöva en säker uppsikt över körningen. Sitter handledaren i baksätet kan han eller hon troligtvis inte utöva den uppsikt som krävs. Synen bakifrån är begränsad och betydligt sämre än i framsätet.

Handledaren ska sitta vid den övningskörandes sida

Körkortsförordningen preciserar körkortslagen angående reglerna kring övningskörning. Däri står att det vid övningskörning så ska den som har uppsikt över körningen följa med i bilen vid den körandes sida (4 kap. 6 § körkortsförordningen). "Vid den körandes sida" ska tolkas som att handledaren ska sitta bredvid den som övningskör, dvs. i passagerarsätet fram.

Dessutom gäller vid övningskörning att det är handledaren som juridiskt anses vara föraren (4 kap. 7 § körkortsförordningen). Huvudansvaren ligger därför alltid på handledaren som därför måste hålla en god uppsikt.

Sammanfattningsvis kan sägas att kravet på att handledaren ska ha uppsikt innebär att han eller hon måste sitta i framsätet. Dessutom finns ett krav på att handledaren ska följa med i bilen vid den körandes sida. Därför behöver handledaren sitta i passagerarsätet fram.

Hoppas du fick svar på din fråga, annars är du varmt välkommen med en ny!

Vänligen,

David Naud Björklund
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (726)
2020-05-31 tidigare dömd för ringa narkotika, måste jag visa läkarintyg ett för att få körkortstillstånd
2020-05-31 Indraget körkort vid olovlig körning eller vårdslöshet i trafik?
2020-05-31 Får man köra bil om man har en förlamad arm?
2020-05-31 Medicinska hinder mot att ta körkort

Alla besvarade frågor (80615)