Måste gåvotagaren accepteras som medlem i bostadsrättsföreningen för att en gåva ska vara giltig?

2019-03-15 i Gåva
FRÅGA
Jag tänker ge bort större delen (90%) av min bostadsrätt som gåva men kommer att bo kvar i den så länge jag kan. Måste gåvotagaren accepteras som medlem i bostadsrättsföreningen för att gåvan ska gälla? Kan föreningen genom att neka medlemskap påverka detta? Vad gäller? Gåvotagaren kommer alltså inte att bo i lägenheten så länge jag bor där.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag kommer nedanför redogöra för vad som gäller rättsligt och därefter kort sammanfatta vad jag kommer fram till.

Kriterier för gåvobrev

Bestämmelser om bostadsrätter hittar du i bostadsrättslagen. För att en gåva ska vara gällande krävs det att du och gåvotagaren skriver under ett skriftligt gåvobrev (6 kap. 4 § bostadsrättslagen). Gåvobrevet ska innehålla:

givare och mottagare lägenhetsnummer hur stor del som ges tillträdesdag avtalsdatum (datum vid påskrift) underteckning av alla parter givarens nya adress, för kontrolluppgift.

För att gåvotagaren ska få nyttja bostadsrätten måste gåvotagaren bli medlem i bostadsrättsföreningen (6 kap. 1 § bostadsrättslagen). Gåvan blir även fullbordad när föreningen underrättas, vilket ofta sker i samband med att gåvotagaren ansöker om medlemskap (6 kap. 5 § bostadsrättslagen). Precis som du skriver kan bostadsrättsföreningen påverka detta, eftersom en överlåtelse är ogiltig om gåvotagaren vägras medlemskap i bostadsrättsföreningen (6 kap. 5 § bostadsrättslagen).

Upplåtelse i andrahand

Eftersom du skriver att du ska bo kvar i bostadsrätten kan det även vara bra att tänka på att det då rör sig om en upplåtelse av lägenheten i andrahand. För att detta ska vara tillåtet krävs att du får samtycke från styrelsen i bostadsrättsföreningen eller från hyresnämnden (7 kap. 10 och 11 § bostadsrättslagen).

Sammanfattning

Sammanfattningsvis krävs alltså bostadsrättsföreningens samtycke för att överlåtelsen ska vara giltig.

Vill du ha hjälp med att upprätta ett gåvobrev kan du enkelt göra det via vår avtalstjänst på http://lawline.se/vara_tjanster/avtal.

Vänligen,

Julia-Saga Nilsson Herhold
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (560)
2019-09-10 Äganderätt av hund efter gåva
2019-09-08 När är en gåva fullbordad?
2019-09-05 Vem kan vara vittne till gåvobrev?
2019-08-31 Överlåtelse av andel i lägenhet

Alla besvarade frågor (72873)