Måste det bli rättegång för bidragsbrott och måste min arbetsgivare få reda på det?

FRÅGA
Hej. Jag har blivit polisanmäld av försäkringskassan för felaktiga utbetalning/ bedrägeri av vård av barn ersättning i april 2018. Den felaktiga utbetalingingen är 62000kr. Jag har betalat tillbaka hela skulden sedan 6mån. Nu ska jag på förhör hos polisen. Jag kommer erkänna det som hänt. Behöver det bli rättegång? Och behöver min arbetsgivare få veta detta?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

När det föreligger misstanke om brott som kommer till polisens kännedom inleds en förundersökning. Förundersökningen består bland annat i att hålla förhör med den misstänkte. Om åklagaren på objektiva grunder finner att det finns tillräcklig bevisning för att du ska bli dömd har åklagaren en skyldighet att väcka åtal mot dig. Om åtal väcks blir det i regel rättegång. Däremot kommer inte din arbetsgivare per automatik att få veta att du blivit straffad. Arbetsgivaren har inte tillgång till ditt belastningsregister och kommer endast att få tillgång till det om den begär att du ska lämna ett utdrag ur registret. Utdrag ur belastningsregister brukar endast begäras vid nyanställning.

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
D Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-26 11:57
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bedrägeri och annan oredlighet, 9 kap BrB (314)
2019-08-17 Kan man envarsgripa någon som plankar eller olovligen tar sig förbi spärrarna i tunnelbanan?
2019-08-05 Vilket straff kan jag få för att ha lurat personer på blocket?
2019-07-31 Kan man dömas till fängelse om man förfalskar rutavdrag?
2019-07-31 Betalat för tjänst men företaget slutar svara och levererar inte produkten

Alla besvarade frågor (72048)