Man kan skriva gåvobrev själv

2017-06-30 i Gåva
FRÅGA
Hej! Jag och min syster äger en sommarstuga ihop, som jag nu skall ta över Gåva mot vederlag. Vad jag förstår går det att skriva själv å skicka till lantmäteriet? Alternativt köpa er tjänst för 995:- för att få korrekt skrivit gåvobrev. Har ett litet lån jag skall övertaga på 210000:- sen en liten summa i vederlag.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det stämmer att man kan skriva ett gåvobrev själv. Det man ska tänka på då är att beakta formkraven för att gåvobrevet ska bli giltigt. Formkraven för gåva av fastighet hittar du i 4 kap. Jordabalken. Gåvobrevet måste vara skriftligt och innehålla vem som är gåvogivare och vem som är gåvotagare. Det måste även skrivas under av både gåvogivare och gåvotagare och innehålla prisuppgift. I ditt fall blir prisuppgiften det vederlag som du ska ge till din syster. Du måste sedan inom tre månader söka lagfart för fastigheten enligt reglerna i 20 kap. 1-2 §§ Jordabalken.

Skulle du vilja ha hjälp av någon av våra jurister att skriva gåvobrevet så kan du boka tid direkt via hemsidan!

Johanna Matsdotter
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (726)
2021-07-21 Kan man återkalla en gåva (fastighet)
2021-07-18 Hur kan man komma i kontakt med Lawlines juristbyrå?
2021-07-12 Jag vill överlåta min andel i bostadsrätt genom gåva, hur gör jag?
2021-07-12 Vilka formkrav finns för samboavtal och gåvobrev av fastighet?

Alla besvarade frågor (94235)