Mäklare och upplysningsplikt

2017-07-30 i Skadestånd
FRÅGA
För ett tag sedan köpte jag ett radhus i en bostadsrättsförening.På ett tidigt stadium i köpprocessen frågade jag mäklaren viamail om varmvatten ingår inavgiften till BRF och fick somsvar via mail att varmvatten ingår i avgiften. I huset finnstvättmaskin och diskmaskin. Huset värms upp med direkt-verkande el. Efter ha bott här ett par månader tyckte jagatt elräkningen var ovanligt hög. Av en händelse kom jagatt prata med en granne om varmvatten och fick då redapå att varmvatten INTE ingår i avgiftenTill saken hör också att mäklare och säljare är sammanboendeefter avslutet på mitt köp. Därmed borde hon ännu lättarekänna till sådana uppgifterMäklarens felaktiga uppgift ger mig en årlig boendekostnadsom är betydligt högreVad gör jag, i synnerhet som jag är gammal pensionär
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Fastighetsmäklare och deras ansvar och uppgifter regleras i fastighetsmäklarlagen (FML).

Till en början får en fastighetsmäklare får inte förmedla en fastighet från sin sambo enligt 12 § FML. Det är en mycket allvarlig överträdelse som du omgående ska anmäla till fastighetsmäklarinspektionen!

Angående varmvattnet ingående i avgiften, får man se till vad som står i objektsbeskrivningen och den information som säljare och mäklare lämnat. Vid köp av en bostadsrätt gäller en upplysningsplikt för köparen. Det innebär att du ska kontrollera exempelvis årsredovisning där sådan information kan framgå, men det ska även framgå av driftskostnaderna i objektsbeskrivningen. Bara informationen via mail från mäklaren är inte tillräcklig, eftersom denna kommer att hänvisa till att informationen kommer från säljaren.

En varmvattenberedare i radhuset gör t.ex. att upplysningsplikten anses uppfylld. Uppvärmning med direktverkande el brukar tyda på att fastigheten inte är uppkopplad mot kommunens varmvattensystem.

Finns det däremot inte något sätt att ta reda på att varmvatten inte ingår i avgiften, utan detta framkommer först långt senare när elräkningen kommer, kan en samlad bedömning avgöra ifall du anses uppfyllt din undersökningsplikt. I så fall kan skadestånd utgå från säljaren.

Hoppas du fått svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skadestånd (72)
2021-07-20 Vad gäller om grannen byggt en brunn in på min mark?
2021-06-21 Kan en granne fälla ett träd utan tillåtelse på annans tomt?
2021-04-11 Ska reparationskostnader för kattkiss ersättas?
2021-03-06 Min granne har beskurit en inte helt obetydlig del av mitt äppelträd - Vad gäller?

Alla besvarade frågor (94276)