Mäklare kräver samtycke från ex-maka vid försäljning av fastighet, vad gäller?

2017-07-22 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
Min mamma och pappa skiljde sig för ca fem år sedan och i samband med det bodelade dom sina tillgångar och skulder. I bodelningen tog min pappa över fastigheten till 100%, min mammas andel var tidigare 50%. Nu ska min far sälja fastigheten och mäklaren vill då ha ett samtycke av min mamma men hon har ju överlåtit sin andel till honom i samband med bodelningen, är det verkligen korrekt. Har de skrivit fel i bodelningsavtalet? Min mamma har för sig att det stod att hennes andel skulle gå över till honom så att han blev 1/1 lagfaren ägare. Tack på förhand! Mvh
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Eftersom fastigheten har varit giftorättsgods under dina föräldrars äktenskap vill mäklaren vara säker på att det inte finns risk att din mamma kommer och har anspråk på fastigheten efter att den sålts. Det krävs inget samtycke från din mamma för att sälja fastigheten, däremot verkar mäklaren vilja att din pappa styrker att det inte finns några anspråk på fastigheten från din mamma. Om de skrivit i bodelningsavtalet så tydligt som du beskriver så borde det räcka att din pappa lämnar in en kopia på bodelningsavtalet till mäklaren.

Hoppas det var svar på din fråga!

Vänligen,

Rebecca Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2078)
2021-07-31 Överlåtelse av andel i ägarlägenhet
2021-07-31 Får man ge bort en gåva med villkor?
2021-07-30 Får en granne söka upp mig genom att leta information i sopsorteringen?
2021-07-30 Får grannens växter skugga din tomt?

Alla besvarade frågor (94588)