Makes restskatt bodelning

2017-07-29 i Bodelning
FRÅGA
hej!Min exmake har reskskatt kvar från ett lägenhetsköp han gjorde innan vi gifte oss. Nu har han tagit ut skilsmässa och vill att jag betalar hälften av restskatten för han fick inget uppskov. Kan han tvinga mig att betala hans restskatt? Blir det inte i så fall en skuldpott i vår bodelning?Tack för svar!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

En huvudregel inom svensk äktenskapsrätt (1 kap. 3 § äktenskapsbalken) (ÄktB) är att varje make råder över sin egendom och sina skulder. Detta innebär att din exmake i grunden inte har någon rätt att kräva dig på ersättning för hans skulder. Dock fungerar en bodelning utan äktenskapsförord så att man räknar ihop summan av vardera makes giftorättsgods (all egendom som inte är enskild), gör avdrag för de skulder make har och delar det som återstår på hälften. Dock används aldrig en makes tillgångar för täckning av den andres skulder. Därför hamnar du inte i ett sådant läge att du tvingas betala din exmakes skulder och du har inte heller någon skyldighet att göra det.

Jag hoppas att du är nöjd med ditt svar, om inte, eller om du har närmre funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Beatrice Walldov
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2829)
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar
2021-07-20 Kan en bodelning klandras om den ena partens psykiska ohälsa utnyttjades?
2021-07-18 Hur går en bodelning till när ett samboförhållande upphör?
2021-07-18 Samtyckeskravet vid försäljning av gemensam bostad under pågående bodelning

Alla besvarade frågor (94270)