Make utan bröstarvingar - vad händer med arvet?

2019-11-27 i Arvsordning
FRÅGA
Om min man och jag skulle dö samtidigt ex. i en olycka vad gäller då med arvet? Vi har inga gemensamma barn, men min man har en son på 19 år. Vad händer med min del utav arvet? Vi är lite oense om detta eftersom jag vill skriva min brors fyra döttrar som att de ska ärva mig ifall inte min man lever. Han säger då att han tycker inte det är rätt att hans son ska behöva lösa ut min brors döttrar för att få behålla huset.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Precis som det antyds av din fråga så kommer hela din makes arv att gå till hans son (givet att sonen är hans enda bröstarvinge) om ni båda skulle dö samtidigt. Detta följer av 2 kap 1 § ärvdabalken (ÄB).

Eftersom du inte har några bröstarvingar kommer du kunna testamentera bort din kvarlåtenskap såsom du själv önskar enligt 9 kap 1 § ÄB. Enligt 7 kap 3 § ÄBkan bröstarvingar överklaga testamenten för att få ut sin laglott men eftersom du inte har några bröstarvingar finns det ingen som skulle kunna överklaga ditt testamente. Om du önskar testamentera din kvarlåtenskap till dina brorsdöttrar så går det alltså hur bra som helst. Om du inte förordnar i testamente om hur din kvarlåtenskap ska fördelas kommer den ärvas enligt den legala arvsordningen i 2 kap ÄB. De som står först på tur i ditt fall är enligt 2 kap 2 § ÄB dina föräldrar. Om de inte är i livet så är det ditt/dina syskon som kommer näst i turordningen enligt samma lagrum.

Jag förstår din mans invändning om att hans son kan komma att behöva lösa ut dina brorsdöttrar i framtiden. Det är dock din ovillkorliga och strikt personliga rätt att testamentera din kvarlåtenskap precis som du vill. Om du och din make har giftorättsgods som kommer behöva delas upp mellan era respektive arvingar vid bodelningen kan det vara en idé att i testamente uttrycka sin önskan om att denna egendom ska hanteras på ett visst sätt efter din/er bortgång. Om ni är överens om att din mans son ska få behålla huset efter er bortgång kan det kanske vara en idé att göra huset till din makes enskilda egendom. Enskild egendom ingår inte i en bodelning och kommer då inte behöva delas med dina brorsdöttrar. Värt att tänka på då är att din kvarlåtenskap kommer minska eftersom huset då endast tillhör din man. Det ska också poängteras att enskild egendom heller inte tas med vid en bodelning vilket kan drabba dig vid en eventuell skilsmässa.

Vänligen,

Astrid Niva-Lindmark
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1444)
2020-08-03 Vem ärver enligt arvsordningen?
2020-08-02 Arv vid samägande av fritidshus
2020-08-01 Har man som barnbarn rätt till arv om ens mor har gått bort?
2020-07-31 Skuldsanering arv

Alla besvarade frågor (82592)