Makar ärver varandra med fri förfoganderätt

2019-07-07 i Make
FRÅGA
Jag är gift men vi har inga barn. Min fru är född i Polen och vi har båda svenskt medborgarskap.Min fru har syskonbarn i PolenJag har syskon och syskonbarn i SverigeVad händer arvsmässigt om jag avlider före min fru?Vad händer om min fru avlider innnan migVad händer om vi avlider samtidigt, kanske flygplansolycka?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Eftersom ni är gifta kommer ni att ärva varandra vid den andres död. Ifall din fru avlider före du gör det kommer du därför att ärva all hennes egendom. Du kommer ärva hennes tillgångar med så kallad fri förfoganderätt. Det innebär att du får göra vad du vill med arvgodset från henne förutom att testamentera bort den. När du dör ska nämligen det du ärvde av henne (den andel av dina totala tillgångar som arvgodset utgjorde då du fick det) att gå till hennes syskonbarn (så kallat efterarv).

Detsamma gäller ifall du dör före din fru gör det. Dina syskon får sedan efterarv när din fru dör. Ifall något av dina syskon har avlidit vid den tidpunkten träder det syskonets eventuella barn in och ärver i syskonets ställe.

Ifall ni avlider samtidigt kan ni ju inte ärva varandra utan era tillgångar kommer då att tillfalla era arvingar utan att ni ärver varandra innan.

Att din frus släktingar finns i Polen bör inte spela någon roll för svensk lags tillämplighet, åtminstone inte ifall din fru avlider i Sverige.

Jag hoppas att mitt svar har varit till hjälp!
Med vänlig hälsning,

Jonas Wester
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå3 3 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-07 18:00
Jonas Wester, mycket tack för ditt svar Begreppet efterarv kanske komplicerar historien, så jag är lite osäker på reglerna. Antag följande scenario i) Min fru och jag förfogar gemensamt över en lägenhet i Sthlm, inga konstigheter här alltså min fru har syskonbarn i Polen, och jag har syskon och syskonbarn i Sverige ii) Jag avlider, utan att teckna testamente iii) Min fru äger därmed halva lägenheten, med fri förfoganderätt till den andra halvan. Jättebra iv) Min fru avlider utan att teckna testamente Vad innebär detta arvsmässigt? Jag gissar följande, men kan ha fel? v) mina syskon och syskonbarn ärver halva värdet av lägenheten. vi) min frus syskonbarn, som är polska medborgare och bor i Polen, kommer att ärva halva värdet av lägenheten Stämmer detta, och kan testamente ändra arvsrätten för syskon och syskonbarn? mvh /Bengt
2019-07-07 18:26
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Make (373)
2019-09-20 Efterlevande makes arvsrätt och efterarv
2019-09-19 Om min make får ett arv under skilsmässan, får jag hälften?
2019-09-18 Kan efterlevande makes arvsrätt testamenteras bort?
2019-09-02 Ska den efterlevande makan vara med och dela på arvet?

Alla besvarade frågor (72944)