Löv som faller ner från grannes träd

2019-06-25 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
Min granne har inga träd på sin tomt, jag har många. Löv och mjuka grenar från en stor björk faller på grannens tomt, han krattar då ihop allt och lägger i en hög på min tomt. Får man verkligen göra så? Till saken hör att jag inte krattar upp sådant utan med min åkgräsklippare mal ner allt i gräsmattan och det som hamnar på grusvägen får helt enkelt vara kvar där.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det snabba svaret är nej, din granne har inte rätt att lägga högen med löv på din tomt.

Om grenar eller rötter från ditt träd tränger sig in på din grannes fastighet, och det medför en olägenhet för din granne, så har han dock rätt att ta bort den grenen eller roten (här). Om det blir aktuellt att din granne vill göra detta så ska du själv ha haft möjlighet att avlägsna dessa eventuella grenar eller rötter innan din granne tar saken i egna händer.

Så för att förtydliga: löv som faller ner från ett träd kan inte angripas med denna "gren och rot"-bestämmelsen (här) och det räknas heller inte som "bristande hänsyn" enligt jordabalkens bestämmelse (här) . Din granne har därför inte rätt att kräva några åtgärder angående just löven och får därför inte heller demonstrativt lägga dem på din tomt.

Hanna Kanon
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1977)
2020-09-17 Vad gäller om säljare av fastighet lämnat kvar möbler och inte städat?
2020-09-15 Plantera häck mot tomtgräns till grannen
2020-09-12 Har jag rätt att kräva att grannen klipper eller tar bort häcken?
2020-09-12 Ändra äganderätt av fast egendom under pågående äktenskap

Alla besvarade frågor (84206)