Lojalitetsplikt även på Facebook?

FRÅGA
Räknas det som illojalitet mot arbetsgivare om arbetstagaren skriver på Facebook att den söker juridisk/facklig hjälp och vill "knäppa sin chef på näsan"?
SVAR

Hej!

Tack för att du väljer att vända dig till Lawline med din fråga.

Den så kallade lojalitetsplikten gäller alltid mellan arbetsgivaren och arbetstagaren så fort du är anställd. Enligt principen får arbetstagaren inte uttala sig på något sätt som kan skada arbetsgivaren. Bryter arbetstagaren mot sin lojalitetsplikt på sådant sätt att det kan skada företaget bryter personen också mot anställningsavtalet vilket kan en vara grund för uppsägning.

Att söka facklig hjälp på Facebook innebär vanligtvis inte i sig att man är illojal mot sin arbetsgivare. Däremot kan uttrycket "knäppa sin chef på näsan" på ett offentligt forum uppfattas som att man sätter sig emot arbetsgivaren. Det är överlag mer riskabelt att uttrycka sin missnöjdsamhet på offentliga medier då det lättare kan betraktas som illojalitet mot arbetsgivaren när det publiceras offentligt. Ett smidigare tillvägagångssätt kan vara att med hjälp av exempelvis en facklig representant ta upp sina åsikter direkt med sin arbetsgivare.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga, om inte får du gärna skriva i kommentarsfältet så kan jag försöka förklara ytterligare.

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Uppsägning och avskedande (1820)
2021-07-24 När har jag företrädesrätt till återanställning?
2021-07-24 Kan arbetsgivaren hålla kvar mig eller kan jag byta jobb?
2021-07-24 När börjar uppsägningstiden räknas?
2021-07-23 Kan jag bli uppsagd för arbetsvägran om jag vägrar arbeta i köket på förskolan där jag arbetar?

Alla besvarade frågor (94218)