Legala arvsordningen

2017-03-06 i Arvsordning
FRÅGA
Jag Jeanette Andersson jag har 2 döttrar Ärver halvsyskon dom bara undrar. Mvh Jeanette Andersson
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vid fall du skulle gå bort kommer dina döttrar att ärva enligt den legala arvsordningen. Enligt Ärvdabalkens 2 kap. föreskrivs det att dem som är barn (bröstarvingar) i första hand kommer att ärva. Detta innebär att om du inte har utfärdat något testamente alternativt om du har en make som inte är barnens far, kommer dina barn ärva allt.

Syftar du till dina halvsyskon kommer dina barn ärva före likt ovan. Samma gäller om dina döttrar har halvsyskon som inte är dina barn, dvs. dina döttrar kommer att ärva trots detta.

För det fall du vill att åsyftade halvsyskon ska ärva kan du upprätta ett testamente, vilket kommer innebära att dina döttrars arvsrätt inskränks till viss del, och dem kommer därför få mindre i arv. För att upprätta ett sådant testamente hänvisar jag dig till Lawlines Juridiska byrå genom att klicka på fliken "boka tid med jurist" ovan.

Hoppas att svaret hjälpte dig, ha en fortsatt trevlig dag.

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1665)
2021-09-19 Kan min systers barnbarn ärva efter mig?
2021-09-17 Kan man ärva av sin fostermoders halvsyster?
2021-09-15 En överblick av den svenska arvsordningen
2021-09-09 Vem ärver vid mord?

Alla besvarade frågor (95763)