FrågaOFFENTLIG RÄTTÖvrigt06/03/2019

Lawline svarar ej på skoluppgifter

1. Vilhelm, 22 år, har begått en stöld bestående i att han tagit en mobiltelefon från en butik. Vilka påföljder kan bli aktuella under följande förutsättningar?

a) Han är tidigare ostraffad.

b) Han är tidigare dömd för stöld och narkotikabrott.

c) Han är inte 22 utan 17 år gammal.

2. En frånskild man och kvinna har ett gemensamt barn på förskolan Ugglan. En dag när mannen och kvinnan är på förskolan för att hämta barnet börjar de bråka om hämtningstider inför personalen. Mannen tar tag i kvinnans hår och drar henne bakåt samtidigt som han säger "du är ju dum i huvudet".

a) Har mannen gjort sig skyldig till något eller några brott?

3. Hugo är 16 år. Efter att ha druckit 37,5 centiliter vodka bestämmer han sig en fredagskväll för att gå en vända på stan. Han ser då en Porsche stå parkerad framför en pizzeria. Hugo noterar förvånat att bilen är olåst och att nyckeln sitter i tändningslåset. Hugo hoppar in i Porschen och kör iväg. Färden går alldeles för snabbt. Vid ett trafikljus kör han mot rött ljus och åker i hög hastighet in i en annan bil. Kollisionen blir våldsam. Det vill sig inte bättre än att en passagerare i den andra bilen avlider.

Vilka brott har Hugo begått?

4. Tim och Alexander är ovänner och råkar i slagsmål. Under detta utdelar Tim två knytnävsslag mot Alex som får en blåtira och en svullen läpp. Tim åtalas senare för misshandel. Hur ska domstolen bedöma situationen straffrättsligt om den tror på någon av Tims följande invändningar?

Lawline svarar

Hej!

Lawline har som policy att inte svara på skoluppgifter.

Jag hoppas att du hittar ett svar till din fråga på annat håll.

Vänligen,

Moneeb MohsenRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo