Lån till vän som vägrar betala tillbaka, åtgärder?

Jag lånade över 60000 kr till en person och har alla sms kvar om att den personen ville låna mig pengar för vissa privata orsaker – lovade betala men gjorde ej det. Finns det något jag kan göra?

Lawline svarar

Hej och tack för att du kontaktar Lawline med din fråga!

Inledningsvis är det bra att veta att preskriptionstiden för att kunna kräva tillbaka en fordran är 10 år enligt preskriptionslagen 2 §. Preskriptionstiden avbryts om du som långivare skriftligen gör låntagaren uppmärksam på skulden, 5 § preskriptionslagen. Då börjar preskriptionstiden löpa på nytt under 10 år. Det finns alltså gott om tid att kräva in en skuld. Det bästa är naturligtvis att försöka prata med din vän och be personen att betala. Om inte det hjälper kan du kontakta kronofogden och få hjälp av dem att driva in din skuld. Detta är dock förknippat med vissa kostnader och det krävs vanligen att skulden uppgår till en viss summa och att den går att bevisa.

Att ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden kostar 300 kronor. Om personen med skulden bestrider skulden går det vidare till domstol om du vill det, annars avskrivs ärendet. När du fått ett utfall kostar det omkring 600 kronor att driva in skulden. Denna kostnad läggs om möjligt på låntagaren men annars får du betala för indrivningen. Vidare kan det föreligga ytterligare kostnader för processföringen i domstol. I vissa fall fungerar hotet om att hamna i en process bra som indrivningsmetod och det kan därför vara smart att upplysa din vän om att du har den möjligheten.

Hoppas att det besvarar din fråga. Lycka till!

Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?
- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här.
- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här.
- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Bästa hälsningar,

Yekta KeskinRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Fordringsrätt & exekutionsrätt och Skuld? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo