Lån - får inte tillbaka pengarna

2015-10-16 i Skuld
FRÅGA
Jag har lånat ut en viss summa pengar till en vän, närmare bestämt 2500kr. Nu har det blivit så att han inte skickar tillbaka pengarna och han vägrar svara mig när jag försöker nå han.Jag har inte ett ordentligt avtal på detta här men jag har en konversation via facebook med han där allt står hur mycket och när han skulle betala tillbaka samt sparade kontoutdrag när alla pengar är skickade. Så min fråga är kan man göra något åt detta via kronofogden eller något juridiskt?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Inledningsvis kan sägas att avtalet är bindande. Det finns inga krav på att det måste vara i någon viss form eller liknande. För att få hjälp av "staten" med att få tillbaka pengarna kan du antingen väcka talan i domstol eller ansöka om ett betalningsföreläggande för att på något av dom sätten få det juridiskt fastställt att skulden existerar. När det är klart kan du enkelt få hjälp av kronofogden att få skulden utmätt.

Det billigaste och enklaste alternativet (och snabbaste om inte din vän bestrider skulden) är att ansöka o ett betalningsföreläggande. Här, på kronofogdens hemsida, finns information om hur du går till väga och dom nödvändiga blanketterna för ansökan.

Erik Blomquist
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Skuld (456)
2020-10-17 Olika typer av borgensansvar
2020-10-12 Kräva tillbaka pengar man lånat åt någon annan
2020-09-14 ​Kan jag ta över min mans skulder som han tagit för att hjälpa mig?
2020-09-13 Är det lönt att ta en skuld vidare till Kronofogden?

Alla besvarade frågor (85192)