Lagstadgad rätt till öppet köp?

2015-10-28 i KÖPRÄTT
FRÅGA
Hej,jag har ett tillgodokvitto från klädkedjan Zara. Säg att jag skulle köpa en vara för det exakta beloppet som är på tillgodokvittot, och sedan lämna tillbaka varan till Zara p g a ångrat köp. Har jag då enligt lag rätt att få pengarna utbetalade till mitt kontokort istället för att få ett ytterligare tillgodokvitto?
SVAR

Hej, och tack för din fråga!

Så kallat öppet köp innebär att om du ångrar ett köp du gjort i en affär och lämnar tillbaka det du har köpt inom en viss tid så får du pengarna tillbaka. Det finns ingen lag som ger dig som konsument rätt att få öppet köp, men många varuhus, affärskedjor och enskilda affärer tillämpar det ändå.

En del affärer erbjuder bytesrätt istället för eller tillsammans med öppet köp. Det betyder att du får lämna tillbaka varan och byta mot något annat i affären. Ibland kan du istället för att byta mot något annat direkt få ett tillgodokvitto om du ångrar köpet. Om du handlat i en fysisk butik är inte heller bytesrätt något affärer enligt lag är tvingade att erbjuda utan det är helt frivilligt från affärernas sida.

Sammanfattningsvis finns det alltså inget lagstöd för att få tillbaka pengarna när du ångrat ett köp istället för att få ett tillgodokvitto.

Vänliga hälsningar,

Anna Backman
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (851)
2020-12-03 Ångerrätt och vad man behöver göra som privatperson
2020-11-30 Kan man kräva kompensation för en vara man inte fått och istället fått pengarna tillbaka?
2020-11-30 Kan minderårig köpa glykol?
2020-11-25 Öppet köp i butik

Alla besvarade frågor (86933)