Laglott efter avliden pappa

Laglott efter avliden far.

Min far och hans fru har ett gemensamt testamente. Där får särkullbarn ut laglott med önskan om att efterlevande maka/make skall sitta i orubbat bo. Det finns särkullbarn på båda sidor.

Det gemensamma ägda huset skall säljas efter bouppteckningen är klar.

Änkan skall flytta till äldreboende.

Detta är preliminära uppgifter då bouppteckning inte är gjord än.

Hur skall jag och min syster förfara för att bäst bevaka våra intressen?

Kan tänka mig att anlita jurist.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som att du undrar hur du och din syster ska göra för att bäst bevaka era intressen boutredning och arvskifte.

Du och din syster har alltid rätt till er laglott. Om det tydligt står i testamentet att ni ska få ut era laglotter direkt så behöver ni inte göra något. Då ska ni få dessa utdelade när arvet delas upp. Men om detta inte står tydligt i testamentet kan ni behöva vara mer aktiva i er bevakning än annars. Står det inte att ni ska få ut er laglott, eller är det oklart när ni ska få denna laglott (före eller efter er pappas frus död t.ex.) måste ni nämligen för att få ut er laglott påkalla jämkning i testamentet, 7 kap. 3 § ärvdabalken. Detta måste ni göra senast sex månader efter att ni delgivits testamentet i bestyrkt kopia. Ni kan göra det antingen genom att berätta om ert anspråk för er pappas fru, alternativt väcka talan mot henne. Som dödsbodelägare ska ni bli kallade till bouppteckningen efter er pappa. Där ska ni få information om hur era laglotter ska tilldelas.

Om du skulle vilja ha ytterligare hjälp av en jurist som kan hjälpa dig mer praktiskt vidare med detta kan du höra av dig till mig på sanna.wetterin@lawline.se så återkommer jag med information om konsultation med vår juristbyrå.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Sanna Wetterin

Sanna WetterinRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Laglott? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000