Lagligt för vänner att skapa whiskeykalender?

2017-08-26 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hej.Vi är ett gäng (20 st) som tänkte göra en egen wiskeykalender till julen. Vi ska köpa in 24 st olika spritsorter, tappa upp på småflaskor och ha som kalender. Vi delar på alla kostnader och ingen gör någon vinst. Dock är vi några stycken som kommer göra det mesta arbetet (På fritiden).Skulle detta vara tillåtet?
SVAR

Hej och tack för ni vänder er till Lawline!

Jag kan inte se några problem med att ni gör en sådan kalender. Det strider inte mot alkohollagen på något vis eftersom ni inte säljer alkoholen utan använder den för privat bruk och det är knappast ett intrång i whiskeytillverkarnas varumärkes rätt eftersom ni gör detta i en privat krets (jfr. 10 § varumärkeslagen).

Hoppas det besvarar er fråga. Tveka inte på att höra av er till Lawline igen om någon av er är i behov av juridisk rådgivning!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1315)
2021-08-03 Får jag köpa knivar från ett annat land?
2021-07-31 Turistvisum i Sverige
2021-07-30 Krävs det tillstånd för värdepappersrörelse om man vill investera i finansiella instrument via ett AB?
2021-07-29 Vapenlicens LOB

Alla besvarade frågor (94628)