Lagligt att marknadsföra Mexikansk tequila?

2017-08-26 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
HejsanJag jobbar för ett publiceringsföretag som har reklamskärmar på offentliga platser.Vi fick en fråga från ett utländskt företag från Mexico som vill lansera deras Tequila i skandinavien och vill då hitta olika sätt att marknadsföra detta på.Hur ter sig detta när det gäller våra regler här i Sverige om alkoholförsäljning?Företaget är registretat i Mexico och vill marknadsföra deras hemsida där konsumenter från hela världen kan beställa deras sortiment från deras hemsida direkt hem till dörr
SVAR

Hej och tack för att ni vänder er till Lawline med er fråga!

För marknadsföring av alkohol gäller 7 kap. alkohollagen.

Från 1 §:

"Vid marknadsföring av alkoholdrycker till konsumenter ska särskild måttfullhet iakttas. Reklam- eller annan marknadsföringsåtgärd får inte vara påträngande, uppsökande eller uppmana till bruk av alkohol."

Från 5 §:

"Vid marknadsföring till konsumenter av alkoholdrycker genom kommersiella annonser får framställning i bild omfatta endast en återgivning av 1. varan eller råvaror som ingår i varan, 2. enstaka förpackningar, eller 3. varumärke eller därmed jämförligt kännetecken."

Annonsen måste innehålla varningstexter om riskerna med att konsumera alkohol (7 §).

Såvida den uppfyller dessa krav så är annonseringen tillåten, såvitt jag kan se. Det är dock inte tillåtet att själv importera alkohol från ett land utanför EU (se tullverkets hemsida). Det man får göra som privatperson är att lämna in en förfrågan om privatimport hos Systembolaget (mer info här).

Med den informationen tillhanda antar jag att det inte blir lönsamt för er att annonsera för det mexikanska företaget trots att det i teorin lär vara tillåtet.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss igen nästa gång juridiken krånglar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1355)
2021-12-05 Privat skylt på brygga
2021-12-01 Hur får man tag på målnummer från migrationsdomstolen och migrationsöverdomstolen?
2021-11-30 Är det en plikt att rösta i Sverige?
2021-11-30 Vad händer om man blir påkommen med en mobil på anstalt?

Alla besvarade frågor (97671)