Krävs det spridningstillstånd för filmer eller bilder tagna med vanlig kamera?

2019-07-12 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hej!Vad jag har fått reda på är att man måste söka om spridningstillstånd via Lantmäteriet om man ska lägga upp filmklipp eller bilder offentligt som är tagen av en drönare. Behövs detta även göras med vanlig kamera på marken? (så länge man inte är på privat område där fotoförbud gäller)
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Bestämmelsen som innebär att det krävs spridningstillstånd är 9 § i lagen om skydd för geografisk information. Bestämmelsen innebär att det är förbjudet att utan tillstånd att sprida en sammanställning av geografisk information av svenskt territorium om informationen inhämtats från luftfartyg genom fotografering eller liknande registrering. Det krävs således ett luftfartyg (vilket drönare räknas som). Om du tar kort med en kamera från marken sker det inte från ett luftfartyg och det krävs inte heller något spridningstillstånd.

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
24Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-07-13 09:46
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1000)
2019-09-16 Om någon är folkbokförd på fel adress kan detta anmälas till Skatteverket
2019-09-15 Kan jag byta tillbaka till mitt efternamn som gift, fast jag är skild sedan länge?
2019-09-15 Hur fungerar en misstroendeförklaring?
2019-09-14 Vilken lagstiftning gäller på ett flygplan i luften?

Alla besvarade frågor (72863)