Krävs det samtycke från de biologiska föräldrarna vid en vuxenadoption?

2021-07-29 i Adoption
FRÅGA
Om den biologiska fadern inte går med på adoption. Dottern är 40 år och vill adopteras av mammans man. Vad händer då?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det krävs inget samtycke från de biologiska föräldrarna när den som ska adopteras är vuxen (4 kap. 8 § första stycket föräldrabalken). Däremot måste adoptionen godkännas av domstol (4 kap. 12 § föräldrabalken). Domstolen prövar om det finns någon särskild anledning till adoptionen utifrån det personliga förhållandet mellan sökanden och den som ska adopteras, samt om det är lämpligt i övrigt (4 kap. 4 första stycket § föräldrabalken). Vid bedömningen tas det hänsyn till om sökanden har uppfostrat den som ska adopteras och om relationen liknar den mellan förälder och barn (4 kap. 4 andra stycket § föräldrabalken). De biologiska föräldrarna ska ges tillfälle att yttra sig och deras inställning vägs in i helhetsbedömningen av adoptionens lämplighet (4 kap. 18 § föräldrabalken).

Sammanfattningsvis saknar det betydelse att den biologiska fadern inte går med på adoptionen men hans inställning kan påverka domstolens bedömning av om adoptionen är lämplig.

Du hittar hur du ansöker om adoption här.

Hoppas att svaret har varit till din hjälp, annars är du varmt välkommen att höra av dig igen!

Med vänlig hälsning,

Minna Wall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (604)
2021-09-11 Kan min sambo adoptera mitt barn?
2021-08-31 Adoption av makes barn
2021-07-31 Möjligheten att adoptera eller få vårdnaden om bonusbarn
2021-07-30 Adoptera 18 åring

Alla besvarade frågor (95664)