Krävs delägares samtycke vid försäljning/byte?

2019-09-07 i Samägandeavtal
FRÅGA
Om man är två ägare till en husvagn, kan den ena sälja eller bytta in den mot en husbil utan den andres medgivande/tillåtelse
SVAR

Hej och välkommen till Lawline med din fråga!

Det framgår inte av din fråga om ni har avtalat bort samäganderättslagen, så jag utgår ifrån att ni inte har gjort det och då gäller denna lag i erat fall. Om ni har avtalat bort denna lag så är det erat avtal som gäller och inte lagen.

I och med att ni samäger husvagnen tillsammans är det Samäganderättslagen som blir tillämplig. I 1 § nämns att om det finns två eller flera samägare till en lös sak, tillkommer varje ägare en lott. I erat fall är din lott 50 % och den andra ägaren till husvagnen har den resterande 50 % som lott.

I 2 § står det att det krävs samtliga ägares samtycke för vidtagande av åtgärd, d.v.s. att en försäljning av en hel husvagn i erat fall kräver alla ägares samtycke. Dock får en ägare sälja sin lott till någon annan utan resterande ägares samtycke, men som sagt bara den andelen och inte hela objektet. Alltså kan inte ena ägaren i ditt fall sälja/byta husvagnen mot en husbil utan ditt samtycke.

Om nu ena ägaren skulle sälja/byta hela husvagnen mot något annat utan ditt samtycke, kan det räknas som ett brott enligt 8 kap 1§ i Brottsbalken vid namn stöld.

Sammanfattningsvis krävs alla delägares samtycken om den ena ägaren vill förfoga genom att exempelvis sälja eller byta det samägda objektet.

Återkom gärna vid ytterligare fundering.

Med vänlig hälsning,

Natasha Fathifard
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Samägandeavtal (511)
2020-05-04 Hur upphör ett avtal om samägande?
2020-05-01 Vad kan man göra när en samägare inte svarar på telefon?
2020-05-01 Risker och nackdelar med att sälja en fastighet enligt lagen om samäganderätt?
2020-04-25 Dold samäganderätt i bil.

Alla besvarade frågor (80507)