Krav på betalning för abonnemang som man inte accepterat

2017-09-22 i Fordringar
FRÅGA
HejJag äger och driver ett litet AB. Jag blev i mars/april i år uppringd av ett företag som sa sig göra elrevisioner.Under första samtalet sa dom även att dom förhandlar fram förmånliga elpriser. Jag talade då om för dom att jag inte är intresserad av att byta el leverantör för att jag är nöjd samt bunden av ett avtal till min nuvarande leverantör.Dom ringde igen och jag bad dom skicka ett mail med en beskrivning av deras tjänst. I detta mail framgår att dom gör elrevisioner, 6 år bakåt i tiden. samt att dom kan förhandla fram ett förmånligare pris hos befintlig leverantör. Detta gör dom för en medlemsavgift a99kr/mån utan bindningstid.Baserat på detta mail var jag öppen för ett samarbete. Man ringde upp mig den 10/4 och jag var då mycket tydlig igen med att jag inte var intresserad av att byta leverantör. Säljaren sa sig förstå och bedyrade att det endast var tal om en elrevision. Ett ljudavtal spelades in, på denna ljudfil nämns Inget av det vi kommit fram till utan endast att jag ger dom mina företags uppgifter och en fullmakt till mitt elabonnemang.Nu får jag krav från alternativa el leverantörer och från företaget som jag ingick ett avtal med.Vi har bestridit alla fakturor, och skickat ett mail där vi häver fullmakten. Vi gjorde en polisanmälan men den lades ner. Hur gör vi nu, vad har vi för möjligheter att avsluta dessa trakasserier? Med vänlig hälsning,
SVAR

Hej,

Tack för att du valt att vända dig till oss på Lawline med din fråga samt stort tack för att du använt en av våra Expresstjänster!

Jag förstår att det känns hopplöst i den situationen ni befinner er men det finns lösningar på allt. Ni ska inte behöva betala för ett avtal som ni inte avsett att ingå.

Det ni bör göra är att fortsätta bestrida fakturorna. Det el-företaget kan komma att göra är att de vänder sig till Kronofogden med en ansökan om ett betalningsföreläggande för att försöka driva in pengarna från er. Det ni ska göra i så fall är att fortsätta bestrida detta betalningsföreläggandet, och i så fall kommer ärendet att gå vidare från Kronofogden till tingsrätten. Får ni information om att ärendet gått vidare till tingsrätten behöver ni alltså inte vara oroliga. Detta beror i så fall på att tingsrätten är den instans som hanterar betalningsförelägganden som bestrids, och inte Kronofogden.

Vid bestridandet och ärendet i tingsrätten är saken helt och hållet en bevisfråga kring huruvida ni har ingått avtalet om abonnemanget eller inte, och en bevisfråga kring om det finns en skuld mellan er och företaget. För att man ska kunna vinna ett krav på betalning krävs det att det finns en skuld som är förfallen. Det viktiga för er är att försöka styrka att en skuld inte ens har uppstått, och att det därför heller inte finns en skuld som kan vara förfallen.

För att ett avtal ska anses vara ingånget krävs det att det finns en vilja från båda parter att ingå avtalet, och en vilja att vara bunden till avtalet som man ingår. Bevisfrågan är inte helt lätt i er situation, då jag antar att el-företaget kommer klippa och klistra i det inspelade telefonsamtalet så att det framstår som att ni godkänt avtalet. Däremot är det inte ett helt vattentätt bevis då det går att granska den ljudfilen som de eventuellt kommer åberopa.

Sammanfattningsvis är det bara för er att fortsätta att bestrida alla krav som ställs emot er. Det gäller för er att stå på er. Ni ska inte behöva betala för ett avtal som ingåtts genom en brottslig gärning.

Hoppas du har fått svar på din fråga! Är det något i mitt svar som du inte förstår är du varmt välkommen att höra av dig till mig på cornelia.najafi@lawline.se så ska vi reda ut det hela lite tydligare, eller så reder vi ut det i telefonmötet. Du når mig även på samma adress för att boka in ett telefonmöte. Ni får gärna ge förslag på en tid som passar er, så ska vi utifrån det hitta en tid som fungerar för oss båda.

Önskar ni vidare hjälp med att skriva bestrida fakturorna står vår juristbyrå mer än gärna till tjänst. Är det av intresse får du gärna meddela mig på min mail så hänvisar jag dig vidare till våra andra jurister.

Allt gott och lycka till!

Cornelia Najafi
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (839)
2021-11-29 Sälja muntliga skulder
2021-11-20 Vad gäller kring preskription av fordringar och hur kort får egentligen förfallotiden vara?
2021-11-16 När preskriberas gamla fakturor?
2021-11-14 Finns det något lagligt avtal vi kan använda oss av om min sambo vill köpa min husbil?

Alla besvarade frågor (97407)