Kränkande fotografering och förtal

Någon har i hemlighet filmat mig och tagit nakenbilder på mig i mitt rum. Dessa bilder har nu spridits i en hemlig facebook grupp med hundratals medlemmar. Jag kan inte hitta gruppen eftersom att den är hemlig. Kan jag be polisen om hjälp?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

De händelserna du beskriver kan aktualisera olika straffbestämmelser, kränkande fotografering och förtal. Bestämmelser om brott och straff återfinns i brottsbalken.

Kränkande fotografering

Den som olovligen med tekniskt hjälpmedel i hemlighet tar upp bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett annat liknande utrymme, döms för kränkande fotografering till böter eller fängelse i högst två år. Till ansvar ska det inte dömas om gärningen med hänsyn till syftet och övriga omständigheter är försvarlig. Första stycket gäller inte den som med tekniskt hjälpmedel tar upp bild av någon som ett led i en myndighets verksamhet. (4 kap. 6 a § brottsbalken)

För att denna bestämmelse ska aktualiseras krävs att bildupptagningen sker på någon av de i lagen angivna platserna, det vill säga inomhus i en bostad, på en toalett, i ett omklädningsrum eller i ett annat liknande utrymme. Med bostad avses ett utrymme där någon stadigvarande bor. Det uppställs i lagen ingen avgränsning gällande var i bostaden fotograferingen har ägt rum. Själva fotograferingen kan ha skett utifrån bostaden. (Prop. 2012/13:69 s. 40)

Det krävs att fotograferingen ska ha skett olovligen. Med detta avses att det inte ska ha skett med samtycke. Bildupptagningen ska också ha skett i hemlighet. Enligt förarbetena till bestämmelsen innebär detta att den tekniska utrustningen hålls helt dold för den fotograferade. (Prop 2012/13:69 s. 40)

I bestämmelsen föreskrivs ett undantag för försvarliga gärningar. Vid prövningen av om en gärning är försvarlig ska fotograferingens syfte vägas mot den enskildes intresse av skydd. Omständigheter som kan vägas in i denna bedömning är exempelvis om fotograferingen sker som ett led i en nyhetsförmedling eller om fotograferingen syftar till att dokumentera bevisning om ett pågående brott. (Prop 2012/13:69 s. 41)

Förtal

Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter. Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar. (5 kap. 1 § brottsbalken)

Att sprida kränkande bilder på internet kan utgöra förtal eftersom detta kan innebära att gärningsmannen ser till att kränkande uppgifter om brottsoffret sprids på ett sätt som är ägnat att få andra att förakta brottsoffret. Det finns ett flertal rättsfall som handlar om förtal genom spridning av kränkande bilder på internet.

Enligt 5 kap. 2 § brottsbalken kan ett förtalsbrott klassificeras som grovt. Vid bedömningen om ett förtalsbrott ska anses som grovt ska beaktas om uppgiften genom sitt innehåll eller den omfattning i vilken den blivit spridd eller var ägnad att medföra allvarlig skada. Utifrån min bedömning kan den gärning du beskriver antas utgöra grovt förtal, eftersom bilderna har spridits till hundratals personer.

Det ska understrykas att förtal är ett målsägarbrott, vilket innebär att brottet primärt åtalas av målsäganden, det vill säga den som har blivit utsatt för brottet. (5 kap. 5 § brottsbalken)

Sammanfattningsvis

De brott som aktualiseras är kränkande fotografering och förtal. Enligt min bedömning kan spridningen av bilden på internet utgöra ett grovt förtal. Om man upplever att man har blivit utsatt för ett brott är det viktigt att man anmäler detta till polisen. Det är fördelaktigt att göra detta så snabbt som möjligt för att möjliggöra att den bevisning som finns om brottet säkras. Mitt främsta råd till dig är att polisanmäla händelserna.

Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?

Då kan du vända dig till vår telefonrådgivning eller boka tid med en jurist

- Boka tid med en jurist för 1699 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

Vänligen,

Marika JaanisteRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo