Körkortslagen: rattfylleri, spärrtid och alkolås

2021-04-30 i Trafik och körkort
FRÅGA
Blivit fälld för körkortslagen 5 kap 3 paragrafen 1b, 6 och 18. Vad innebär det?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag tolkar din fråga som att du vill att jag går igenom vad de paragraferna handlar om.

Körkortslagen 5 kap. 3 § handlar om när ett körkort ska återkallas, alltså när man blir av med körkortet. I 5 kap. 3 § 1b står det att ett körkort ska återkallas om körkortshavaren har gjort sig skyldig till rattfylleri enligt lagen om vissa trafikbrott 4 §, som beskriver var gränser går för rattfylleri.

Körkortslagen 5 kap. 6 § handlar om spärrtid. Inom spärrtiden får inte ett nytt körkort utfärdas, även om du skulle klara förarprovet. Spärrtiden är lägst en månad och högst tre år.

Körkortslagen 5 kap. 18 § handlar om vad en ansökan om beslut om villkor om alkolås ska innehålla. På Transportsstyrelsen hemsida står det att den som fått, eller riskerar att få, sitt körkort återkallat på grund av rattfylleri eller grovt rattfylleri så kan man få fortsätta köra ändå om man har ett alkolås installerat i bilen.

Eftersom du bara skrev bestämmelserna och inte berättade närmare vad som har hänt är det svårt att säga mer än så. Du är välkommen att höra av dig igen om du fortfarande har frågor utifrån just dina omständigheter.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Felix Höglund
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (960)
2021-10-20 När kan jag börja övningsköra efter indraget körkort?
2021-10-06 Ska jag sakta in om omkörande fordon färdas långsamt?
2021-10-03 Parkering under 24h med husbil
2021-09-30 Vad är straffet för grovt sjöfylleri?

Alla besvarade frågor (96482)