Köra bil utan körkort

2017-04-07 i Trafikbrott
FRÅGA
Hur mycket böter ska man betala? Hur länge får man inte körprova om jag kör bil utan körkort? På första gången.
SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Att köra bil utan körkort är en brottslig handling som kallas olovlig körning, vilket du hittar i 3 § Lag (1951:649) om straff för vissa trafikbrott. Denna anger att om någon uppsåtligen för körkortspliktigt fordon utan att vara berättigad att föra sådant fordon, dömes för olovlig körning till böter.

Vad gäller spärrtiden på körkortet så är det Transportstyrelsen som ska hantera den delen. I 3 kap. 2 § körkortslagen föreskrivs vem som kan få körkortstillstånd. Om det blir så att du nekas körkortstillstånd kommer en spärrtid att gälla, hur lång den skulle vara i ditt fall kan jag dock inte svara på eftersom man får göra en bedömning utifrån omständigheterna. Då du ansöker om körkortstillstånd så kommer Transportstyrelsen att göra ett lämplighetsprov rörande dig och dina personliga förhållanden huruvida du bedöms kunna vara lämplig förare för ett körkortspliktigt fordon. Spärrtiden varierar från en månad till tre år enligt 3 kap. 9 § körkortslagen. Utan att veta mer om de specifika förhållandena vid händelsen är det dock svårt att besvara säga vilken bedömning Transportstyrelsen kommer att göra.

Hoppas att detta var till hjälp.

Vänliga hälsningar

Stina Jansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1188)
2021-08-01 Indraget körkort i Tyskland; får jag fortsätta köra bil i Sverige eller kommer körkortet dras in här också?
2021-07-31 Olovlig körning under 15 år.
2021-07-31 Spärrtidens längd
2021-07-31 B-körkort 4200 kg

Alla besvarade frågor (94628)