Köparen av min digitala vara har inga pengar. Vad kan jag göra?

FRÅGA
En man skulle köpa en digital vara och sedan betala mig en månad senare (vilket vi kom överens om).Vi hadde tidigare gjort mindre affärer med liknande "avtal", vilket fick mig att tro att det inte skulle bli några problem när summan denna gången gick upp till 6300kr.När månadens slut kom så påstod han att hans lön inte kom som den skulle och att jag skulle vänta en vecka. Efter den veckan hörde jag inget från honom och sökte upp kontakten med honom igen. Han förklarade hur han var djupt skuldsatt efter alla gånger han hadde försökt vinna tillbaka pengar på "online-casinon".Jag skriver nu detta ca 2 veckor efter att betalningen skulle varit skickad till mig. Vad kan jag göra?Och vad kan Polisen/Lagen göra för att hjälpa mig?Hälsningar
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!


Om du och din motpart har ett giltigt avtal så är din motpart skyldig att betala den överenskomna summan till dig. Därför är det initialt av vikt att du har något material som kan påvisa att du och din motpart faktiskt har en överenskommelse, exempelvis en konversation via brev, internet eller sociala medier. Muntliga avtal gäller som regel, men är ofta svåra att bevisa.


Med detta bevis kan du sedan gå till Kronofogdemyndigheten och ansöka om betalningsföreläggande. Kronofogden tar sedan ett beslut om att fastställa skulden eller inte(dvs bestämma om avtalet är giltigt eller ej). Ansökningsavgiften är 300 kr, men dessa kan du kräva tillbaka av din motpart.
Beroende på hur din motpart svarar på betalningsföreläggandet (många brukar betala direkt) så kan du välja att antingen gå till domstol eller låta kronofogden driva in skulden.


Om din motpart talar sanning och faktiskt inte har några pengar så kan kronofogden bestämma om utmätning av dennes egendom, vilket går till på det sättet att personens ägodelar (med undantag för exempelvis kläder, nödvändiga möbler, yrkesredskap, saker av lågt ekonomiskt och rent av enbart sentimentalt värde, bostad etc(läs mer om detta i utsökningsbalken 5 kap. 1 §)) tas om hand och säljs av kronofogden för att betala personens skulder.


Har personen inte några tillhörigheter som kan utmätas så finns det tyvärr inte så mycket att göra för att få betalt. Du skulle kunna kräva tillbaka varan du sålt.


Bedrägeri

Eventuellt har personen även gjort sig skyldig till bedrägeri, enligt brottsbalken 9 kap. 1 §. Det förutsätter dock att han på något sätt försäkrat dig om att han haft tillgångar att betala för sig med. Det förutsätter även att personen inte hade någon avsikt att betala redan från början och att det alltså inte var någonting denne kom på allteftersom.


Detta har i så fall lett dig till att slutföra affären och översända varan till honom utan att få betalt, vilket innebär att bedrägeribrottet så som det är konstruerat i lagen är fullbordat. Om du vill gå vidare med detta så råder jag dig att kontakta polisen och höra med dem samt upprätta en anmälan om brott.

Jag hoppas att svaret har varit till någon hjälp!

Lucas Cyrén
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?