Konsekvenser av olovlig frånvaro från jobbet
Jag har blivit nekad semester som jag sökt med kort varsel. Vilka konsekvenser kan det ge att olovligen utebli frå jobbet en vecka. Spelar det någon roll om jag bara uteblir eller om jag berättar att jag ändå inte kommer att komma till jobbet?
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag kommer börja med en genomgång av rättsläget och de konsekvenser olovlig frånvaro kan få, sedan avslutar jag med en kort sammanfattning och råd om hur du kan gå vidare.
Vilka konsekvenser kan olovlig frånvaro ge?
Olovlig frånvaro kan räknas som saklig grund för uppsägning, eller till och med avsked (prop. 1973:129 s. 239, 7 § LAS). Utgångspunkten är att frånvaron ska ha pågått under en inte obetydlig tid. Inte obetydlig tid är svårdefinierat men betyder förmodligen runt tre veckor. Att utebli från arbete när semester inte blivit beviljad kan dock anses försvårande. I så fall är det möjligt att även en kortare frånvaro kan vara tillräcklig för uppsägning/avsked.
Att utebli från jobbet skulle nämligen kunna ses som en sorts arbetsvägran, vilket är allvarligt. Detta kan anses vara så förtroendeskadligt att det finns grund för uppsägning. Så var fallet i AD 2002 nr 35 samt AD 2006 nr 13. I det förstnämnda fallet rörde det sig dock om frånvaro på ungefär en månad. I det andra fallet fanns även andra försvårande omständigheter, själva frånvaron pågick dock bara under en eftermiddag.
Jag vet inte hur det ser ut för dig på arbetet i övrigt men det finns som sagt en tydlig linje hos arbetsdomstolen att olovlig frånvaro när man tidigare bett om semester är att se som allvarligt. Enligt förarbeten ska dock hänsyn tas till om arbetstagaren haft godtagbara skäl till sin frånvaro (prop. 1973:129 s. 124.) Varför du är borta i en vecka kan alltså spela roll.
Spelar det någon roll om man berättar om frånvaron?
Jag kan inte ge ett exakt svar på om det i slutändan kommer spela någon roll huruvida du berättar om frånvaron eller inte. Eftersom olovlig frånvaro bland annat är allvarlig ur förtroendesynpunkt så skulle jag dock säga att det ur den synvinkeln är avsevärt bättre att du ändå underrättar arbetsgivaren. Det underlättar ju trots allt för arbetsgivaren att hitta eventuell ersättare osv.
Sammanfattning och råd på hur du kan gå vidare
Olovlig frånvaro i en hel vecka skulle kunna anses vara så allvarlig att det föreligger saklig grund för uppsägning. Förmodligen är det inte tillräckligt lång tid för avsked men det är inte säkert heller. Både din anledning till frånvaron och hur din arbetssituation i övrigt ser ut kan påverka bedömningen.
Jag kan tyvärr inte svara på om din arbetsgivare har rätt eller fel vid en eventuell uppsägning eller avsked, i slutändan blir det något som arbetsdomstolen får ta ställning till. Om du är fackligt ansluten rekommenderar jag att du hör av dig till dem för vidare råd och hjälp i en eventuell rättssak.
Jag hoppas du fick svar på din fråga!
Vänlig hälsning,