Kompislån

2017-11-07 i Fordringar
FRÅGA
Hej,Jag har lånat ut pengar till en kille som jag trodde var min vän. Det handlar om 10000 och jag skulle få tillbaka dom efter två dagar. Nu har det gått snart ett år och han vägrar betala tillbaka och kommer med ursäkter om att någon av hans kompisar tagit över skulden osv hur någon nu skulle kunna göra det. Jag swishade pengarna till honom så det finns dokument på att han lånat dom och sms där det i början står att jag ska få tillbaka pengarna och sen inget svar. Hur ska jag göra för att få tillbaka dom och vad är chansen att jag "vinner" om det går vidare? Allting finns ju att gå tillbaka och se. Vad skulle kostnaden vara för mig att dra det vidare?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Kronofogden
För att få tillbaka pengarna du har lånat ut kan du vända dig till Kronofogden. Du ansöker om ett betalningsföreläggande genom att fylla i och skicka in en blankett till Kronofogden. Blanketten och mer information om betalningsföreläggande hittar du på Kronofogdens webbsida, här.

Det kostar dig 300 kr att ansöka om betalningsföreläggande men den summan kan du begära ersättning för i din ansökan. När du har skickat in din ansökan skickar Kronofogden ett föreläggande till den du vill få betalt av.

Domstol
Om din vän hör av sig till Kronofogden och invänder mot skulden kan du välja om du vill att din ansökan ska tas vidare till domstol. Om du väljer att gå vidare till domstol tillkommer det en avgift på 600 kr som du måste betala för att domstolen ska ta upp din ansökan. Domstolen kommer att pröva huruvida det föreligger en fordran eller ej. Det är svårt att säga hur stora dina chanser är, men bevisen (swish/sms) samt en utförlig redogörelse om grunden för ditt krav och de aktuella omständigheterna som du kan åberopa skulle öka dina chanser.

Om personen inte hör av sig till Kronofogden alls så meddelar Kronofogden ett utslag där din vän förpliktas att betala det du har begärt. När du har fått ett utslag om betalningsföreläggande kan Kronofogden börja arbeta med att driva in skulden från din vän. Detta kostar 600 kr, och om Kronofogden inte kan få betalningen från din vän skickar de en faktura på beloppet till dig.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!
Vänligen,

Anduena Krasnigi
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (824)
2021-09-26 Betalat för mycket i underhåll; kan man få tillbaka pengarna?
2021-09-10 Annan person betalar räkningar
2021-08-31 Gemensam skuld
2021-08-30 Hur går man tillväga när en person vägrar återlämna ens saker?

Alla besvarade frågor (95862)