Kompensation bodelning sambo

FRÅGA
Min sambo och jag har ett hus vi köpt tillsammans och står dom gemensamma ägare. Vi har 2 barn var från tidigare äktenskap men inga gemensamma. Vi har kommit in med lika stor insats men jag betalar dubbelt så mycket per månad för ränta&amortering pga min högre lön. Hur skriver vi ett avtal så att om vi skulle går isär/gå bort jag/mina arvingar kompenseras för det? Det är ju månadsbetalning så skillnaden växer över tid och inte en fast summa.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

Jag förstår din fråga som att du undrar vad som gäller när ett samboavtal har upprättats men inte skrivits under. Jag kommer vända mig till sambolagen för att besvara den här frågan.

Vem är sambo- Med ett sambopar menas två personer som bor stadigvarande tillsammans i ett par i ett gemensamt hushåll, 1 § Sambolagen. Ett samboförhållande upphör genom giftermål, att samborna flyttar isär eller en sambo dör, 2 § Sambolagen.8 § Sambolagensäger att dagen man beräknar boet utgår från den dagen samboförhållandet upphörde.

Vad utgår man ifrån- Utgångspunkten i 3 § Sambolagenär att samboegendom är bostaden som införskaffats för gemensamt bruk och bohag (möbler etc.) Detta innebär att pengar inte kommer ingå i en bodelning. Huvudprincipen är att man delar bohag och bostad 50/50, av det som man delar på, 14 § Sambolagen. Bohag, möbler, utrustning, inredning m.m enligt 6 §ska ingå och bostad enligt 5 § sambolagska ingå, vilket är hyresrätt, bostadsrätt eller hus exempelvis som de båda stadigvarande bor i.

Samboavtal - Enligt 9 § sambolagen så kan ett sambopar avtala om vad som ska ingå vid en potentiell bodelning, vilket gör att egendom som är bohag kan undantas eller inte är bohag läggas till.

Vad innebär detta för dig - min rekommendation är att skriva ett samboavtal där det regleras att du som stått för större delar av kostnaderna under förhållandet ska erhålla exempelvis 55-60 % av den totala samboegendomen som kompensation för detta. Ni kan självklart även skriva till att det ska röra sig om en fast summa eller att viss värdefull egendom ska tillfalla dig. Detta är det säkraste sättet för att få rimlig kompensation vid separation.

Oscar Rudén
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?