Kommer ena maken behöva betala andra makens chekkredit?

2017-08-01 i Bodelning
FRÅGA
Vi är äkta makar.Jag har en checkkredit som jag tog i mitt namn långt innan vi gifte oss.Om jag avlider före min hustru och min checkkredit är utnyttjad är min maka skyldig att betala den ?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Utgångspunkten är att makar ansvarar för sina egna skulder (1 kap 3 § äktenskapsbalken). Om du dör före din hustru kommer en bodelning att ske. I bodelningen ska giftorättsgodset ingå, d.v.s. all egendom som inte gjorts till enskild genom exempelvis ett äktenskapsförord. I korta ordalag innebär en bodelning att er gemensamma egendom läggas ihop och delas lika mellan er. Avseende skulder gäller att dessa ska avräknas ifrån värdet på vardera makens egendom. Dina skulder, inklusive checkkrediten, kommer alltså endast avräknas från din egendom, varför din fru inte kommer att behöva betala den. Sedan skulderna avräknats läggs vardera makes egendom ihop och fördelas lika (11 kap 2-3 § äktenskapsbalken). Om du dör först blir din hustru alltså inte skyldig att betala din checkkredit, även om det skulle vara så att dina tillgångar vid din död inte räcker till.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Cecilia Lenman
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2872)
2021-09-20 Vad ska ingå i bodelning mellan sambor?
2021-09-19 Jämkning vid bodelning vid äktenskapsskillnad
2021-09-18 Om vi skiljer oss och skriver bodelningsavtal, men sedan gifter oss igen, gäller bodelningsavtalet eller blir våra tillgångar giftorättsgods?
2021-09-18 Bouppteckningen

Alla besvarade frågor (95767)