Kommer brottet hamna i belastningsregistret?

2021-05-28 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej! Min kompis berättade precis för mig att hon varit på ICA MAX och hennes kompis tagit barn kläder som koster 1147 kr. Hon hade Ingen och hon förnekar bröt men hennes kompis erkänner bröt. Hon blev tagen av en vakt som sedan ringde polis. Hon och hennes vän som var med och förmodligen var den drivande parten en förneka och hennes vän erkände båda två och blev dömda till dagsböter på 5500 på henne och hennes kompis 800 kr för ringa brott. Vad kommer detta innebära för hennes framtid? Påverkar det söker jobb? Kan ev jobb kontrollera det i brottsregister? Väldigt orolig så tacksam för svar! Hon är 35 år. Mvh
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

En dom om dagsböter är den typen av uppgift som hamnar i belastningsregistret enligt 3 § lag om belastningsregister. Det innebär att en arbetsgivare i vissa fall kan komma att få reda på att hon har begått ett brott, vad brottet var och vad straffet blev beroende på vad det är för arbete hon kommer att söka. Det skrivs däremot inga detaljer om vad som hände eller så. I vissa fall kan en privat arbetsgivare begära ett utdrag ur belastningsregistret som ett villkor för anställning, då får personen själv beställa ett utdrag från belastningsregistret och lämna kuvertet utan att öppna det till den arbetsgivare som bett om det.

Anledningen till att kuvertet ska vara oöppnat är förstås att man inte ska kunna påverka innehållet, alltså förfalska vad det säger eller byta ut det. För vissa jobb har man ansett att det är viktigt att veta särskilt mycket om personalens bakgrund. Sådana arbeten är exempelvis inom vård och omsorg, barnomsorg och skola. Därför kan den som söker sådana arbeten enligt 9 § lag om belastningsregister begära ett utdrag som på samma sätt ska ges till arbetsgivaren. Det gäller i de flesta fall även praktikplatser.

I vissa särskilda fall har en blivande arbetsgivare rätt att själva begär att få ta del av en persons belastningsregister enligt 10 § i lag om belastningsregister, men detta är särskilda fall. Det vanligaste är att personen som söker jobbet beställer ett utdrag själv och lämnar till arbetsgivaren utan att öppna det.

Informationen kommer att vara synlig i belastningsregistret i 5 år från det att domen meddelades enligt 17 § 9 p. lag om belastningsregister. Sedan försvinner det.

Hur det kommer att påverka henne blir därför svårt att svara på. Vissa arbetsgivare begär inte utdrag från registret alls. Vissa anställningar, exempelvis vården och barnomsorg har det som krav men det är inte säkert att brottet hon begått kommer att göra att hon inte får jobbet hon sökt. Det är upp till arbetsgivaren. Så hon ska inte ge upp eller låta bli att söka jobb på grund av detta! Det bästa är att vara ärlig och öppen med vad som hänt och att man lärt sig sin läxa. Vårt samhälle baseras på att alla har rätt till en andra chans och registret är till störst del till för att personer dömda för sexualbrott eller grova våldsbrott inte kanske är lämpliga att jobba med t ex barn. Ett mindre allvarligt brott som det som din vän blev dömd för kommer inte att ha lika stor betydelse för en arbetsgivare eftersom det inte per automatik betyder att hon kommer bete sig på samma sätt igen.

Hoppas att du fått svar på din fråga och lycka till!

AnnaSara Jarius
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2705)
2021-11-27 Vilket brott ska jaga ange i polisanmälan?
2021-11-27 Vad tar polisen hänsyn till när man har blivit anmäld för ett brott?
2021-11-26 När infördes lag på vapenlicenser?
2021-11-25 Kroppsvisitation; mot min vilja? på min begäran? Krav på handskar vid kroppsvisiteringen?

Alla besvarade frågor (97337)