FrågaKÖPRÄTTÖvrigt30/08/2013

Komma ur muntligt avtal

Hej de ringde en telefonsäljare till mig från företag X och helt plötsligt hade ett muntligt avtal förlöpt sen gick de en månad och jag trodde inte de vart nått av de och då ringde de en från företag Y som jag alltid har haft och vill fortfarande ha så då band jag om mobilen med henne och efter de så ringde han från företag X upp igen. Frågan är vad jag gör nu jag kan ju inte ha två?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om det finns ett muntligt avtal mellan dig och företag X är detta i princip bindande, om du inte menar att det förekommit något vilseledande eller dylikt.

Om du vill komma ur det bindande avtalet med företag X handlar det således om att säga upp det så snart som möjligt. 

Enligt distans- och hemförsäljningslagen har du ångerrätt då du köper något av en telefonförsäljare. Om köpet gäller en vara har du 14 dagars ångerrätt från den dag du mottar varan. Om köpet gäller en tjänst har du 14 dagars ångerrätt från den dag avtalet börjar löpa (9-10 §§ distans- och hemförsäljningslagen).

Säljaren har en skyldighet att informera dig om din ångerrätt både innan och efter du köper en vara eller tjänst. Om du inte fått information om din ångerrätt så har du rätt att ångra ditt köp under ett års tid (se 6-7 och 11 §§ distans- och hemförsäljningslagen där du kan läsa mer om näringsidkarens informationsskyldighet vid distansförsäljning).

Om du inte kan utnyttja distans- och hemförsäljningslagens regler måste du iaktta den uppsägningstid som gäller för avtalet.

Distans- och hemförsäljningslagen finns https://lagen.nu/2005:59

Lawline RådgivareRådgivare
Hittade du inte det du sökte?