Kollektiv bestraffning

2017-03-25 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej. I vilken lagtext kan jag läsa mer om kollektiv bestrafning? Med vänlig hälsning Hasse
SVAR

Hej och tack för att du vänt dig till Lawline!

Kollektiv bestraffning innebär att man frångår den grundläggande principen om att var och en ansvarar för sina egna handlingar. Man utsätter istället en hel grupp för ett straff som samtliga eventuellt ej har begått. All form av kollektiv bestraffning är brottslig.

Avseende lagar som du specifikt frågar efter så förekommer dessa främst inom internationell rätt. Kollektiv bestraffning är förbjudet enligt fjärde Genèvekonventionen, FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna samt nationell lag. Enligt artikel 6 i MR deklarationen framgår att ”Var och en har rätt att överallt erkännas som en person i lagens mening.” Eftersom MR deklarationen implementerats i nationell lagstiftning, är kollektiv bestraffning olagligt även nationellt.

Hoppas att detta svarade på din fråga,
Med vänliga hälsningar,

John Edgren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2666)
2021-09-25 Hur kan man anmäla överservering?
2021-09-24 Osant intygande
2021-09-24 Finns jag med i misstanke- och belastningsregistret efter frikännande dom?
2021-09-23 Vad menas med hjälpmedel som kan förverkas enligt 36 kap. 2 § BrB? Kan en kamera som använts för att filma en misshandel förverkas?

Alla besvarade frågor (95852)