Knivlagen och dess tillämpning

FRÅGA
Får jag ha med mig morakniv, machete och yxa när jag ska ut i skogen och campa? Morakniv för täljarbeten, machete för att röja sly runt campstället och yxa för att hugga ved. Marken jag är på tillhör staten och ligger 5 km från ett samhälle och allemansrätten gäller i skogen. Får jag transportera dessa verktyg i bil ut till skogen?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, knivlagen, förbjuder innehav av knivar, andra stick- och skärvapen och andra föremål som är ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa på allmän plats, inom skolområde och i fordon på allmän plats.

De föremål som du beskriver träffas av knivlagens förbud då du kommer att befinna dig på allmän plats.

Det finns emellertid undantag från detta generella förbud; om föremålet enligt särskilda föreskrifter ingår i utrustning för viss tjänst eller visst uppdrag eller om innehavet annars med hänsyn till föremålets art, innehavarens behov och övriga omständigheter är att anse som befogat.

För ditt fall är således frågan om innehavet av dessa föremål är att anse som befogat. Du uppger fullt rimliga användningsområden för de olika föremålen och jag anser att innehavet av de olika föremålen är att anse som befogat, med hänsyn till föremålens art och ditt behov av dem.

Det är alltså ok att transportera dessa föremål i bil när de ska användas på det sätt som du beskriver.

Vänligen,

Mikael Stade
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hej jag undrar i stort sett samma sak, förutom att jag inte har bil utan använder kommunaltrafik för att ta mig ut. Är det okej att ha yxa och kniv nerpackad i väska när man tar sig ut till skogen med kommunaltrafik? mvh skogsälskare
2017-08-17 23:56
Vad anses med att ha kniv eller yxa i bil då? Att ha dem lätt tillgänglig på förarplatsen är ju en helt annan sak än att transportera dem i bagaget. Om man har kniv i bilen för att vid viltolycka snabbt kunna avliva ett skadat och plågat djur... Anses det som innehavarens behov är skäligt? Detta är ju ändå ganska vanligt liksom många har en rakbladskniv i handsfacket för att snabbt kunna skära upp havererade bilbälten efter en olycka för att ta sig ut ur bilen.
2018-06-28 13:15
Hej. Jag undrar om jag och minna vänner får ta med oss kniv, yxa och såg till skogen då vi ska göra upp ett enklare vindskydd trots att vi är under 18 år eller måste vi ha med en myndig person.
2019-10-03 14:47
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Allmänt om lagar och regler (754)
2020-10-30 Vad innebär den juridiska tolkningsmetoden e contrario?
2020-10-29 Kan kronofogden utmäta min bostad om jag inte äger den?
2020-10-29 Var hittar jag propositioner?
2020-10-28 Privatperson och tobak

Alla besvarade frågor (85618)