Klausul som förbjuder husdjur i hyreslägenhet

2020-07-18 i Hyresavtal
FRÅGA
Får vi skaffa husdjur i vår hyreslägenhet trots att det står i kontrakten att vi inte får? Lägenheten är inte anpassad till allergiker, så enligt lag borde vi väl få det? Men det är privata hyresvärdar och därför undrar jag om de följer andra lagar som säger annat?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om hyra finns i 12 kap Jordabalken. Utgångspunkten är att hyresgästen har rätt att ha husdjur i sin lägenhet. Detta innebär att en avtalsklausul om förbud mot husdjur under vissa omständigheter inte blir giltig.

För att en klausul om förbud mot husdjur ska bli giltig krävs att det finns sakliga skäl till förbudet. Exempel på sakliga skäl är att lägenheten är anpassad till allergiker eller att lägenheten hyrs ut möblerad.

Ifall husdjuret orsakar skada i lägenheten blir hyresgästen skadeståndsskyldig.

Skulle du skriva på ett avtal med denna typ av klausul blir klausulen inte giltig, om det inte finns sakliga skäl till husdjursförbudet. Om klausulen inte blir tillämplig kan inte hyresvärden säga upp avtalet på grund av kontraktsbrott. Du kan vända dig till Hyresnämnden ifall det skulle ske. Hyresnämnden skulle med största sannolikhet anse att uppsägningen är ogiltig.

Vänliga hälsningar,

Camilla Stein
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1505)
2021-02-17 När har jag rätt att få nedsatt hyra?
2021-02-15 Kan jag på något sätt bryta företagets hyresavtal?
2021-02-15 Kan gynnande beslut om lägenhet ändras?
2021-02-12 Betalningsskyldighet under en uppsägningstid

Alla besvarade frågor (89537)