Katt såldes av ena ägaren - kan den andra ägaren kräva katten tillbaka?

FRÅGA
Hejsan!Jag och mitt ex hade en gemensam katt som jag sålde efter vi separerade.Det var endast mitt namn som stod på köpekontraktet. Jag sålde katten då vi inte hade en bra seperation och hon går på olika mediciner då hon inte mår psykiskt bra, jag ansåg att hon inte klarar av att ha hand om en katt ensam. Hon flyttade även tillbaka till sin mor som tidigare hade sagt att hon inte vill ha någon katt i huset. Nu säger hon att hon vill ha tillbaka katten som är såld. Hon har fått hälften av vad katten köptes för.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline.

Ditt ex har inget anspråk på katten och kan inte få den tillbaka om inte nye ägaren medger detta. Den nye ägaren har köpt katten i god tro (2 § godtrosförvärvslagen) om att du var den rätte ägaren, så om du inte skulle anses vara det, t.ex. för att katten köptes för gemensamt bruk och fortfarande tillhörde er båda, så är köpet ändå fastställt. Hon har fått hälften av pengarna så då har hon inget anspråk mot dig heller. Om katten istället anses vara din för att du stod på köpekontraktet och hon inte har krävt den tillbaka efter separationen och du haft anledning att sälja den, så har hon inte heller något att komma med eftersom det inte är hennes katt.

Hoppas det besvarar din fråga och tveka inte att höra av dig till Lawline igen nästa gång juridiken krånglar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (414)
2021-07-29 Vad kan man göra om någon vägrar lämna tillbaka egendom som tillhör annan?
2021-07-27 Preskription av fordran till dödsbo
2021-07-07 Är min bostadsrätt att betrakta som belånad?
2021-07-01 Förutsättningarna för att få behålla en misstagsbetalning

Alla besvarade frågor (94413)