Kan vi ta bort de grenar från grannens träd som hänger in över vår tomt?

2019-08-08 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
Vi har en villafastighet. På grannens tomt står en mycket stor blodbok. Flera grenar hänger in över vår tomt och en sträcker sig över förrådstaket. Kan vi ta bort alla de grenarna? Grannen avled nämligen för ca fem år sedan och sedan dess står hus och trädgård och förfaller. När vattenrören frös sönder en vinter och det blev översvämning lyckades en annan granne få tag på den bortgångna kvinnans dotter, efter många misslyckade försök. Dottern bor på annan ort och sa att hon inte orkar ta tag i föräldrahemmet. Det är alltså svårt att kommunicera med "ägaren". Hur ska vi gå tillväga för att göra oss av med grenarna på laglig väg?
SVAR

Hej!

Tack för att ni har vänt er till Lawline med er fråga.

I jordabalken (JB) finns det regler om vad som gäller i er situation.

Ni har rätt att ta bort grenarna

Ni får lov att ta bort grenarna enligt lag, om de är till besvär för er (3 kap. 2 § första stycket JB).

En förutsättning är att ni äger er villafastighet eller att ni har tomträtt till den (3 kap. 2 § andra stycket JB). Om ni bara hyr fastigheten har ni inte rätt att ta bort grenarna.

Först bör ni kontakta den bortgångna kvinnans dotter

Det är viktigt att ni försöker kontakta den bortgångna kvinnans dotter innan ni tar bort grenarna. Även om borttagandet kanske inte skulle leda till någon skada för hennes del, ligger det i linje med den allmänna principen om hänsyn mellan grannar att försöka ta kontakt innan ni gör något (3 kap. 1 § JB). Ni bör alltså ge henne en chans att ta bort grenarna själv om hon vill det.

Det är bra om ni på något sätt dokumenterar att ni har försökt ta kontakt med dottern, så att det går att bevisa om det skulle uppstå en konflikt mellan er.

Sammanfattning

Ni har en lagstadgad rätt att ta bort grenarna om de är till besvär för er, men först bör ni kontakta den bortgångna kvinnans dotter och ge henne en chans att ta bort dem själv. Viktigt är också att ni äger villafastigheten eller har tomträtt till den.

Jag hoppas att ni har fått svar på er fråga! Om ni har fler funderingar så får ni gärna skicka in en ny fråga till oss.

Med vänliga hälsningar,

Johanna Persson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
A13 Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-08 12:28
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1882)
2019-10-14 Är det möjligt att kringgå ett förköpsvillkor genom att ge bort en fastighet i gåva?
2019-10-11 Har markägaren rätt till ersättning för skogen vid ett förordnande enligt 113 § byggnadslagen?
2019-10-05 Krävs alla delägares samtycke vid försäljning av samägd fastighet?
2019-10-03 Får jag såga ner gren som hänger in på min tomt?

Alla besvarade frågor (73747)