Kan vi skriva ett testamente så att den efterlevande maken sitter kvar i orubbat bo?

2017-08-30 i Testamente
FRÅGA
Hej, Vi är ett nytt par med två barn vardera, särkullbarn.Vi ska köpa hus tillsammans.Kan man, genom ett testamente, sitta kvar I sk orubbat bo, om den ena partern avlider utan att dennes barn kräver en på sin arvslott.Tack!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Svaret på din fråga hittar vi i ärvdabalken, den har du här.

Genom att ni skriver ett testamente om att den efterlevande maken ska sitta kvar i orubbat bo förlorar den avlidne makens barn rätten till sin respektive arvslott. Dock har barnen till den avlidne alltid rätt till sin laglott, även fast det finns ett testamente som säger att någon annan ska ärva hela kvarlåtenskapen. Laglotten är halva arvslotten. För att den avlidne makens barn ska få ut sin laglott när det finns ett testamente som ger den efterlevande maken all kvarlåtenskap, måste de påkalla jämkning av testamentet. (3 kap 1 §, 9 kap 1 §, 7 kap 1 och 3 §§ ärvdabalken)

Ni kan alltså absolut skriva ett sådant testamente och på så sätt förlorar den avlidne makens barn sin rätt till arvslotten. De kommer dock alltid ha rätt att kräva ut sin respektive laglott.

Hoppas du har fått svar på din fråga! Vill ni ha hjälp att skriva ert testamente är ni varmt välkomna att ta hjälp av Lawline juristbyrå, ni kan boka tid hos dem här.

Med vänliga hälsningar,

Johanna Bergvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2893)
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?
2021-07-18 Kan syskon lämnas arvslösa?

Alla besvarade frågor (94234)