Kan två makar göra ett särkullbarn helt arvlöst genom någon form av avtal mellan makarna?

Hej Kan två makar (man och hustru) göra ett särkullbarn helt arvlöst genom någon form av avtal mellan makarna? Särkullbarnet som är vuxet tillhör mannen.

Lawline svarar


Hej och tack för att du vänder dig till Lawline! För att besvara din fråga kommer jag använda mig av ärvdabalken (ÄB).     


Sammanfattning 

Ett särkullbarn kan som huvudregel inte göras helt arvlöst genom ett avtal mellan makarna. Särkullbarnet har alltid rätt till sin laglott, som motsvarar hälften av arvslotten (7 kap. 1 § ÄB). Om laglotten kränks kan barnet begära jämkning av testamentet för att få ut sin del (7 kap. 3 § ÄB). Om särkullbarnet däremot inte begär jämkning, kan det i praktiken bli arvslöst.


Särkullbarns arvsrätt

Särkullbarn, det vill säga barn från ett tidigare förhållande, har rätt att få ut sitt arv direkt vid sin förälders bortgång. Detta gäller oavsett om föräldern är gift med en ny make eller maka. Det skiljer sig från gemensamma barn, som vanligtvis får vänta på sitt arv tills båda makarna har avlidit.


Vad är arvslott och laglott? 

Arvslott och laglott är centrala begrepp inom arvsrätten. Arvslotten är den andel av föräldrarnas kvarlåtenskap - det vill säga den avlidnes totala tillgångar efter att skulder har betalats - som tillfaller varje bröstarvinge (2 kap. 1 § ÄB). Laglotten är hälften av arvslotten (7 kap. 1 § ÄB).


Exempel:
Om arvet är 100 000 kr är arvslotten 100 000 kr och laglotten 50 000 kr.


Om föräldern försöker fördela arvet på ett sätt som inskränker laglotten, exempelvis genom ett testamente, har särkullbarnet rätt att kräva ut sin laglott. För att göra detta behöver barnet begära jämkning av testamentet inom sex månader från delgivningen, (7 kap. 3 § ÄB och 14 kap. 4 § ÄB).


Det svenska rättssystemet bygger på principen att bröstarvingar aldrig kan göras helt arvlösa. Laglotten fungerar som ett grundläggande skydd och går alltid före den avlidnes önskan att fritt fördela sin egendom.


Kan ett avtal mellan makar inskränka särkullbarns rätt? 

Ett avtal mellan makar kan inte inskränka särkullbarnets rätt till laglott. Däremot kan ett särkullbarn i praktiken gå miste om sin laglott om det inte begär jämkning av ett testamente som inskränker den.


Det är möjligt för makar att skriva ett inbördes testamente, där de uttrycker önskemål om hur egendomen ska fördelas vid dödsfall. Ett sådant testamente kan exempelvis ange att arvet först ska tillfalla den efterlevande maken/makan. Även i dessa fall kan särkullbarnet alltid jämka och kräva ut sin laglott (7 kap. 1 § ÄB). Testamente kan därmed påverka hur arvet fördelas mellan olika parter, men det kan aldrig upphäva särkullbarnets rätt till laglott.


Jag hoppas att detta svar har klargjort din fråga! Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss igen. 


Med vänliga hälsningar,

Irmeli SchönRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Särkullbarn? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning