Kan Transportstyrelsen ta mitt körkort i efterhand?

2020-11-30 i Trafik och körkort
FRÅGA
Blev stoppad för fortkörning, fick böte på 3600 och erkände på plats. Körde 112 på en 80 väg.Polisen valde att inte ta mitt körkort på plats. Riskera jag att transportstyrelsen tar körkortet nu i efterhand? Jag körde 32 km för fort, finns det någon felmarginal? Räknas felmarginal på 3 kilometer?
SVAR

Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Lagrum
Reglering kring körkort finns i Körkortslagen (1998:488)

Återkallelse av körkort
Transportstyrelsen kan återkalla ditt körkort i efterhand om du som körkortsinnehavare har gjort dig skyldig till hastighetsöverträdelse och denna inte är ringa (5 kap. 3 § p. 4 Körkortslagen). Man bedömer om en sådan överträdelse är ringa eller inte från fall till fall, men kommer alltså så till ditt enskilda fall. Saker som kan påverka är vad hastighetsbegränsningen var på sträckan, hur trafikerad vägen var, om du har gjort dig skyldig till fortkörning innan m.m. Beslutet från transportstyrelsen kommer att grunda sig på ordningsboten som du har godkänt (5 kap. 1 § 2 st. Körkortslagen).

Om transportstyrelsen bestämmer sig för att återkalla ditt körkort kommer du få en spärrtid mellan en månad och tre år som nytt körkort inte får utfärdas (5 kap. 6 § 1 st. Körkortslagen).

Varning?
Transportstyrelsen kan bestämma sig för att istället ge dig en varning. Det måste föreligga särskilda skäl för att de skall anse att en varning är en tillräcklig åtgärd för fortkörningen, sådant kan t.ex. vara att du har ett stort behov av körkortet i ditt yrke (5 kap. 9 § 1 st. Körkortslagen).

Sammanfattning
Transportstyrelsen kan alltså besluta sig om att återkalla ditt körkort i efterhand. Du kan i sådana fall även överklaga beslutet om en återkallelse eller varning till allmän förvaltningsdomstol (8 kap. 1 § 1 st. p. 1 Körkortslagen).

Hoppas detta besvarar din fråga!
Med vänliga hälsningar,

Filippa Nielsen Norelind
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafik och körkort (877)
2021-04-19 Kan jag behålla min bil utlandsregistrerad trots hemvist i Sverige
2021-04-18 Vad händer om man kör 50 km/tim för fort på 70 sträcka?
2021-04-16 Spärrtid efter återkallelse av körkortet mot bakgrund av tidigare fortkörning
2021-04-15 Vart kan jag få tag på information om mitt körkort?

Alla besvarade frågor (91363)