Kan straffbestämmelser användas även på sådant som skett innan dom trädde i kraft?
Hej en person sa år 2014 att han haft sex med minderåriga och tänkt göra det igen. Det fanns inga bevis på att han haft sex med minderåriga men vad jag vet så räckte det inte med att hota/säga att man ska ha sex med minderåriga och skriva med minderåriga för så länge sedan för att kunna dömmas för kontakt med minderåriga i sexuellt syfte utan det krävdes även att man skulle ha sex också. Nu har jag jag för mig om attden lagen ändrats och att det räcker med att ha kontakt eller säga till någon att man tänker ha sex med minderåriga för att kunna dömmas. Kan man anmäla detta nu 4 år senare och få personen dömd nu eller är det den dåvarande lagstiftningen då brottet begicks som fortfarande gäller?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
För det första kan jag bekräfta att lagen har ändrats. Tröskeln för straffansvar för så kallad grooming har alltså sänkts. Sedan den 1 januari i år inträder straffansvar redan när man föreslår en träff för ett barn i syfte att utnyttja barnet sexuellt (6 kap. 10 a § Brottsbalken). Tidigare gällde att man skulle ha träffat en överenskommelse med barnet om att träffas samt att man dessutom vidtagit någon ytterligare åtgärd för att få träffen att äga rum.
Men för att besvara din fråga så är det korta svaret att man inte kan använda nuvarande lagstiftning för att döma en person för något den personen gjorde innan lagstiftningen trädde i kraft. Detta kallas för förbudet mot retroaktiv lagstiftning och är en central princip inom straffrätten. I Sverige framgår principen bland annat av 5 § lagen om införande av brottsbalken. Det är alltså hur lagen såg ut den dag då gärningen skedde som är relevant. Ett undantag är dock om gärningen sedan dess blivit avkriminaliserad eller om straffet har sänkts, då bedöms man enligt den nyare lagen.
Med vänliga hälsningar