Kan semesterersättningen bakas in i timlönen?

Hej, just nu har jag varit timanställd hos en bar utan kollektivatal. Och jag har en fundering/problem angående mitt anställningsavtal. Efter att jag fick min första lön så såg jag att semesterersättningen inte va inräknad, jag frågade min chef om detta och hen hävdade att utifrån mitt anställningsavtal så är den direkt inräknad i min timlön. Jag har läst igenom avtalet och det står under ''Övriga vilkor'' följande:''Semester och övertid ingår i timlön''. Nu jag är medveten om att jag har skrivit under avtalet, men jag förstod inte att semesterersättningen enligt detta skulle ingå i timlönen. Och jag anser att detta framgår inte tydligt i avtalet, då det inte står nån uträkning av hur står del av min timlön som består av semesterersättning. För under ''lön'' står endast följande: ''120/h''. Och vad jag är medveten om angående semesterlagen så kan inte semesterersättning ''bakas in'' i själva lönen. Och OM det ska beräknas utifrån timlönen och avtalas så måste detta framgå TYDLIGT med en tydlig beräkning i avtalet. Så utifrån min uppfattning av semesterlagen så bryter min chef mot lagen genom att hävda att det står i mitt anställningsavtal att ersättningen ingår i min timlön. Och jag vänder mig nu till er och vill få er åsikt om situationen. Jag kan givetvis skicka över bilder på mitt avtal till er om ni önskar om ni behöver fler detaljer. Jag inväntar ert svar och er tolkning/råd angående situationen. Mvh.

Lawline svarar

 Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Som jag har förstått det undrar du om din semesterersättning lagligt kan “bakas in” med din timlön. För att besvara din fråga ska jag främst hänvisa till Semesterlagen (SemL).

Som huvudregel är semesterersättningen tolv procent av den lön som utgick under intjänandeåret (SemL § 16b). Dessutom är ett avtal som innebär att arbetstagarens rättigheter inskränks ogiltigt, vilket innebär att din rätt till semesterförmån inte kan avtalas bort, samt att semesterersättningen ska finnas specificerad i ditt lönebesked (SemL § 2). 

Generellt har du rätt till ersättningen månaden efter att du har avslutat din anställning (SemL § 30 st 1). Om det inte går att beräkna semesterersättningen inom en månad efter anställningens upphörande ska ersättningen betalas ut inom en vecka efter det att hindret mot att beräkna ersättningen upphörde (SemL § 30 st 2). Om du däremot har kvar anställningen, ska semesterersättningen betalas ut. 

Har du flera frågor är du välkommen att vända dig till oss på Lawline igen. 

Med vänlig hälsning,

Samer MajidRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Semester och semesterersättning ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000