Kan sambo ta över hyreskontrakt trots att denne har betalningsanmärkningar?

2017-08-29 i Bodelning
FRÅGA
Min sambo och jag ska separera, vi flyttade in i lägenheten tillsamans för 4 år sedan. Innan dess flyttade hon in min gamla lägenhet. den här hyresrätten har alltid varit vårt gemensamma bostad och vi flyttade in tillsamans men det är bara jag som står på kontrakten eftersom hon har skulder i kronofodgen. vi har inga barn. kan hyresgästen motsätta sig att hon tar över kontraktet? vi har kommit överens att hon behöver det bäst, då bostadsituiation i Uppsala är kaotiskt och hon kan inte få lägenhet pga anmärkningar. hon jobbar helt tid och kan betala. räcker det som skäl gör att hon ska kunna ta över lägenheten?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln är att hyresvärdens samtycke krävs vid överlåtelse av ett hyreskontrakt (12 kap 32 § jordabalken). Detta gäller dock inte om hyresrätten har tillagts din sambo genom bodelning. Din sambo får då träda i ditt ställe utan prövning av hyresvärden (12 kap 33 § 2 st jordabalken).

Sammanfattningsvis innebär detta att din sambo kan ta över hyresrätten utan prövning och medgivande av hyresvärden om hyresrätten tillfaller din sambo genom bodelning.

Hoppas detta gav dig svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Clara Görrel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2872)
2021-09-20 Vad ska ingå i bodelning mellan sambor?
2021-09-19 Jämkning vid bodelning vid äktenskapsskillnad
2021-09-18 Om vi skiljer oss och skriver bodelningsavtal, men sedan gifter oss igen, gäller bodelningsavtalet eller blir våra tillgångar giftorättsgods?
2021-09-18 Bouppteckningen

Alla besvarade frågor (95739)