Kan nyttjanderätt pantsättas? Vad krävs för sakrättsligt skydd?

2017-09-29 i Fordringar
FRÅGA
Hej! Om, och i så fall hur, kan pantsättning av nyttjanderätt uppnås? Tex. pantsättning av hyresrätt eller arrenderätt? Vad krävs för att sakrätt ska uppnås och hur kan säkerheten realiseras? Tack på förhand!
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!Pantsättning av nyttjanderätt kan enbart göras av nyttjanderättsupplåtaren. En nyttjanderättstagare, exempelvis en hyresgäst eller arrendator, kan alltså inte pantsätta sin hyresrätt. Detta eftersom en hyresrätt för hyrestagaren saknar ett reellt marknadsvärde, även om de troligtvis kan betinga ett värde på den svarta marknaden.


Hyresrätten innebär dock för nyttjanderättsupplåtaren ett kontinuerligt inflöde av hyresbetalningar. Detta flöde kan pantsättas till en kreditgivare som säkerhet. Upplägget är inte helt olikt det vid factoring, där företag pantsätter sina kundfordringar som säkerhet för sina krediter. Oftast pantsätts i dessa sammanhang inte bara befintliga, utan även framtida fordringar.

Vid en pantsättning av en nyttjanderätt handlar det alltså om att en rättighet att få betalt pantsätts; det är inte själva hyresobjektet (lägenheten eller jaktmarken etc) som pantsätts och sedan kan realiseras.


Om en nyttjanderättsupplåtare vill pantsätta hyresbetalningar skrivs helt enkelt ett avtal om detta, och ett vanligt sätt att meddela hyresgästerna om denna förändring i fordringsägarförhållandet är att man förser hyresavierna med den nye betalningsmottagarens, panthavarens, betalningsuppgifter samt eventuellt ett meddelande om att fordringarna pantsatts till denne. Detta underlättar inte bara kommunikationen till hyresgästerna, utan detta meddelande (som i sakrättsligt hänseende kallas denuntiation) fungerar även som det sakrättsliga momentet vid pantsättningen. Det sakrättsliga momentet är det moment som måste uppnås för att panthavarens rätt ska skyddas från pantsättarens (hyresvärdens) borgenärer. Detta krav på denuntiation återfinns i 31 § skuldebrevslagen.


Hur realiseras en panträtt av nyttjanderätt?


Panträtten i nyttjanderätten realiseras i praktiken löpande, och det är liten skillnad från att egentligen sälja fordringarna till kreditgivaren. I och med att hyresgästerna betalar in hyrorna till panthavaren amorteras dennes kredit upp till fordringens belopp.

Allt värde som panthavaren skulle få in som överstiger fordringens belopp är panthavaren redovisningsskyldig för gentemot pantsättaren, se redovisningsmedelslagen.


Jag hoppas att du fått svar på din fråga!
Om det är någonting som fortfarande är oklart kan du lägga fram det i kommentarsfältet nedan eller ställa en ny fråga.

Lucas Cyrén
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (814)
2021-07-28 Är arbetsgivaren eller arbetstagaren betalningsskyldig för en kontrollavgift vid felparkering?
2021-07-27 Är en faktura bindande?
2021-07-25 Kan jag parkera fel när jag står uppställd för att släppa av en person?
2021-07-11 Ökad ränta trots betalning i tid

Alla besvarade frågor (94346)