Kan mitt körkort återkallas för brott före körkortets utfärdande?

Hej

Jag blev stoppad av polisen natten mellan tisdag och onsdag och va tvungen att följa med in och lämna urinprov och det visade positivt. På Onsdagen på dagen så tog jag mitt körkort. Va kan hända med mitt körkort?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

I körkortslagen (1998:488) finns ett antal fall då ett körkort ska återkallas, bland annat vid grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri m.m. men även andra brott som körkortshavaren gjort sig skyldig till för vilket det kan antas att vederbörande inte kommer att respektera trafikreglerna och visa hänsyn, omdöme och ansvar i trafiken (5 kap. 3 § p6 Körkortslagen).

Bestämmelsen innebär att ett körkort kan återkallas även för brottslighet som inte är trafikrelaterad, t.ex. att du dömts för ett ringa narkotikabrott vid ett annat tillfälle. Det finns därför en risk att ditt körkort återkallas, även om du tog körkortet dagen efter att du lämnade ett positivt urinprov.

Som svar på din fråga innebär det att det ringa narkotikabrottet kan medföra att körkortet återkallas. Ditt körkort kommer däremot inte att återkallas per automatik. Om en återkallelse blir aktuell kommer Transportstyrelsen att kontakta dig. Myndigheten ska göra en bedömning i det enskilda fallet och även låta dig yttra dig innan det beslutas om en eventuell återkallelse.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Vänligen,

Dennis LavessonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Offentlig rätt och Trafik och körkort? Vi hjälper dig till fast pris!

Körkortsärende4995 kr

Gäller ett yttrande eller överklagande. Du skriver själv under och skickar in yttrandet eller överklagandet. Vill du hellre bli företrädd av Lawline? Vänligen klicka här.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning