Kan mitt bygglovsärende vara preskriberat?
Grannen anmälde oss för svartbygge. Sedan dog hon! Alla grannar tycker att huset är fint. Den anmälandes för- och efterträdare har skriftligen tillstyrkt bygglov. Men enligt regelverket måste ärendet tröskas vidare trots att inblandade tjänstemän gärna hade lagt ner ärendet.
Bygglovsärendet har nu pågått under snart 5 år räknat från anmälan. Kommunens samtliga instanser har sagt nej. Så även Länsstyrelsen och Mark och Miljödomstolen.
Ett överklagande till högsta instans, med begäran om prövningstillstånd ska lämnas in senast 18 dec i år 2018. Sannolikheten att få prövningstillstånd är ganska liten, men en ansökan idag skulle troligen förhala sista beslut till januari 2019. Hurra i så fall, för då har det gått 10 år! Så vi hoppas på preskription – men undrar:
(1) Om ärendet förhalas ytterligare 1 månad, då har det gått 10 år sedan huset blev klart.
Kan jag då räkna med att ärendet preskriberas?
(2) Eller kan det bli tal om Preskriptionsavbrott eftersom bygglovsärendet påbörjades för 5 år sedan, alternativt att det har kommit (för oss) negativa beslut sedan dess?
(3) Om jag ändrar uppgiven tidpunkt för byggnadens färdigställande ("Äsch! Jag mindes fel!") så att det redan har gått 10 år. I så fall, har inte Kommunen/Länsstyrelsen bevisbördan att fastställa ett annat senare datum?
(4) Om/när ärendet blivit preskriberat, får jag då permanent bygglov, och i så fall hur?
(Jag vill nämligen ansöka om bygglov för en Attefallare, utan att något skumt ligger och agerar Show stopper).
Lawline svarar
Hej, kul att ni valt att vända er till oss på Lawline för att få svar på er frågor!
För att ni ska kunna tillgodogöra er mitt svar är det viktigt att vi är överens om vilka frågor som ska besvaras. Jag kommer därför börja med att förklara hur jag uppfattat er situation för att sedan besvara era frågor utifrån den uppfattningen.
Hur jag uppfattat era frågor och er situation
Jag uppfattar det som att ni har byggt en mindre komplementbyggnad till ert bostadshus d.v.s. ett Attefallshus. När huset stått klart i nästan fem år gjorde er granne en anmälan till kommunens plan- och byggnadsnämnd om att ni uppfört en byggnad utan att först ha erhållit startbesked från kommunen efter beviljat bygglov alternativt beviljad anmälan.
Jag uppfattar det som att kommunens plan- och byggnadsnämnd/stadsbyggnadsnämnd (nämnden) har utfärdat någon form av föreläggande – eventuellt med ett villkorat vite. Jag uppfattar det också som att länsstyrelsen har beslutat att fastställa nämndens föreläggande och att Mark- och miljödomstolen varit eniga med nämnden samt länsstyrelsen och eventuellt beslutat att ni ska betala ett vite. Jag uppfattar det också som att ni, under processen, har skickat in en ansökan/anmälan till nämnden om bygglov/godkännande för det Attefallshus ni uppfört.
Utifrån ovanstående situation vill ni ha svar på följande frågor:
"(1) Om ärendet förhalas ytterligare 1 månad, då har det gått 10 år sedan huset blev klart. Kan jag då räkna med att ärendet preskriberas?
(2) Eller kan det bli tal om Preskriptionsavbrott eftersom bygglovsärendet påbörjades för 5 år sedan, alternativt att det har kommit (för oss) negativa beslut sedan dess?
(3) Om jag ändrar uppgiven tidpunkt för byggnadens färdigställande ("Äsch! Jag mindes fel!") så att det redan har gått 10 år. I så fall, har inte Kommunen/Länsstyrelsen bevisbördan att fastställa ett annat senare datum?
(4) Om/när ärendet blivit preskriberat, får jag då permanent bygglov, och i så fall hur? (Jag vill nämligen ansöka om bygglov för en Attefallare, utan att något skumt ligger och agerar Show stopper)."
Jag uppfattar det som att ni främst är intresserade av att veta ifall ni kan undslippa att betala utdömt vite och ifall ni kan beviljas permanent bygglov med hänsyn till preskriptionsreglerna. Jag kommer ge ett sammanfattande svar på dessa frågor nedan.
Regler om preskription finns i plan- och bygglagen (PBL). Enligt 11 kap. 20 § andra stycket PBL får nämnden besluta om rättelseföreläggande under förutsättning att det inte har förflutit mer än tio år sedan den olovliga åtgärden vidtogs.
Ett preskriptionsavbrott råder när nämnden fattat ett beslut om föreläggande. Huvudfrågan blir alltså om nämnden fattat ett beslut om föreläggande senast 10 år från det att den olovliga åtgärden vidtogs.
I lagkommentaren till 11 kap. 20 § PBL anges att "preskriptionstiden ska räknas från det att överträdelsen begicks." När det gäller bevisbördan hänvisas till straffrättsliga principer. Inom straffrätten är det den som påstår ett förhållande som har att bevisa det förhållandet d.v.s. ni är inte skyldiga att bevisa att ett förhållande inte föreligger.
Det blir kommunen som har att bevisa att nämndens föreläggandebeslut utfärdades inom 10-års fristen. Av de uppgifter ni lämnat verkar det som att kommunen gjorde en inspektion av ert bygge cirka fem år efter det att bygget var klart, att ni har medgett det inför kommunen och att kommun strax därefter beslutat om ett föreläggande. Tio år har alltså inte gått från det att ni utförde den olovliga åtgärden fram till dess att kommunen beslutade om föreläggandet.
Ni undrar om ni, ifall målet kommer att prövas av mark- och miljööverdomstolen, kan argumentera er ifrån skyldigheten att följa föreläggandet och betala eventuellt vite ifall ni hävdar att den olovliga åtgärden vidtogs tidigare.
I sådana fall måste ni helt ändra era uppgifter och nu argumentera för att bygget slutfördes cirka fem år tidigare än vad ni redan angett. Domstolen kommer nog inte anse att en sådan argumentation är trovärdig med hänsyn till de uppgifter ni tidigare lämnat. Jag rekommenderar er inte att försöka argumentera er ifrån skyldigheten att följa föreläggandet och betala det eventuella vitet på den grunden.
Att ni under tiden ansökt om bygglov förändrar inte er position så länge som det inte är ett lovföreläggande som nämnden beslutat om och som länsstyrelsen fastställt, se 11 kap. 17 § PBL.
Ärendet är – som jag uppfattar det – inte preskriberat. Ni kan beviljas bygglov i efterhand ifall det är ett lovföreläggande som kommunen utfärdat men jag uppfattar det som att ni fått ett föreläggande om rättelse (11 kap. 20 § PBL). Era chanser att få bygglov i efterhand är därmed mycket begränsade.
Hoppas ni fått svar på era frågor!
Ni har även begärt 30 minuters uppföljning via telefon. Jag kommer att ringa dig idag (den 11 december) klockan 17.00. Jag ringer via dolt nummer. Om tiden inte passar får du gärna maila mig: vega.schortz@lawline.se.
Med vänlig hälsning,